Do góry

Newsy

Jak łączyć mięsa, dodatki i przyprawy w zdrowych daniach?

Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy.

Fot. 123RF/Picsel
Każdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.

Wieprzowina zdrowsza niż myślisz

Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Nie powinniśmy się obawiać spożywania tego rodzaju mięsa, gdyż odpowiednio przygotowane może przynieść naszemu organizmowi wyłącznie same korzyści.

Chude części wieprzowiny (np. szynka i schab) zawierają bardzo duże ilości białka, a specjaliści do spraw zdrowego żywienia porównują je chociażby z tak popularnym wśród osób na diecie drobiem. Włączając ten rodzaj mięsa do diety, zyskujemy smaczne źródło cennych witamin z grupy B, magnezu, potasu, fosforu, cynku oraz żelaza. Wieprzowina zawiera również spore ilości witaminy PP, a podroby (np. nerki i wątroba) to fantastyczne źródło witamin K, D i A.

Tradycyjnym dodatkiem do mięsa wieprzowego są jabłka, majeranek, cząber, lub kminek. Dobrym wyborem będzie również papryka, musztarda, chrzan lub oregano. Wielu wielbicieli ma również wieprzowina w orientalnym wydaniu; z kolendrą, anyżem, imbirem lub cynamonem. Bardzo ciekawym pomysłem jest przełamanie kulinarnych konwenansów i zaserwowanie wieprzowiny w wersji słodko-słonej w towarzystwie owoców takich jak np. śliwki, morele, lub brzoskwinie.

Schab pieczony z jabłkami

Składniki

  • 1 opakowanie schabu Sokołów Uczta Świeżość i Smak
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml wytrawnego cydru
  • Sól, pieprz

Schab oczyść z ewentualnych błonek i dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Oprósz mięso solą i pieprzem.

Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj go dokładnie z papryką, majerankiem oraz olejem. Taką mieszanką natrzyj mięso. Całość odstaw do zamarynowania na ok. 2 godziny.

Jabłka pokrój w ósemki (nie obieraj ich ze skórki). Zamarynowany schab nakłuj nożem przez środek, tak aby zrobić otwór, w który będziesz mógł włożyć jabłka. Nafaszeruj mięso owocami, starając się upchnąć ich możliwie jak najwięcej.

Schab przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby uniknąć przypalenia, możesz ułożyć go na pozostałych cząstkach jabłek. Do brytfanki wlej bulion oraz cydr. Piecz w temperaturze 180 stopni pod przykryciem przez 20 minut, a następnie przez pół godziny bez przykrycia.

Podawaj pokrojony w plastry, z lekką sałatką oraz sosem powstałym w czasie pieczenia.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe Sokołów Uczta Świeżość i Smak
  • 2 papryki (zielona i pomarańczowa)
  • 1 cebula
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki
  • Duża szczypta curry w proszku
  • Łyżeczka ostrej musztardy
  • Sól, pieprz

Polędwicę pokrój w plasterki o grubości ok. 2 cm. Przełóż je do miski, a następnie dodaj do nich oliwę z oliwek, wędzoną paprykę, tymianek, curry oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Cebulę pokrój w ósemki i podziel na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój na kwadraty o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa.

Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie: kawałki mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorki koktajlowe. Aby patyczki nie przypalały się w czasie grillowania, namocz je przez noc w wodzie.

Szaszłyki grillujemy około 15-20 minut - do momentu aż mięso i warzywa się zarumienią.

Samo zdrowie, czyli wołowina

Wołowinę poleca się przede wszystkim sportowcom, prowadzącym intensywne treningi, którzy na ten rodzaj mięsa powinni zwrócić uwagę ze względu na niedużą zawartość tłuszczu. Co więcej w znacznej części są to zdrowe tłuszcze nienasycone, mające bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Jedząc wołowinę, zapewnimy sobie także doskonałe źródło żelaza, które jest bardzo istotnym składnikiem hemoglobiny. Co ważne, żelazo zawarte w wołowinie jest najłatwiej przyswajane przez nasz organizm. Z tego względu powinny spożywać ją osoby zagrożone anemią oraz sportowcy, szczególnie podatni na niedobory tego pierwiastka. Aby zagwarantować jak najlepsze wchłanianie żelaza, warto łączyć czerwone mięso z innymi produktami (np. warzywami), które także zawierają pokaźne ilości tego składnika mineralnego. W tym wypadku świetnie sprawdzi się m.in. soczewica, fasola, brukselka i brokuły.

Wołowinę warto również spożywać ze względu na zawartość niezwykle cennego kwasu linolowego. Naukowcom udało się udowodnić, że związek ten sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, co jest bardzo dobrą wiadomością dla wszystkich osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ponadto, wołowina stanowi również cenne źródło L-karnityny oraz alaniny. Pierwsza z tych substancji łagodzi skutki starzenia się organizmu oraz przyśpiesza metabolizm. Z kolei alanina poprawia wydajność pracy naszych mięśni.

Jeśli chcesz, aby na twoim talerzu zagościła pyszna wołowina, podaj ją z dodatkami o wyrazistym smaku. W tej roli świetnie sprawdzą się grzyby, wino, marchewki, seler, cebula lub czosnek. Doprawiając ten rodzaj mięsa również powinniśmy sięgać po aromatyczne przyprawy o zdecydowanym aromacie. Wołowina smakuje wyjątkowo dobrze w towarzystwie estragonu, rozmarynu, pieprzu, kolendry, czosnku lub chili.

Roladki wołowe z grilla

Składniki

  • 6 steków z udźca Sokołów Uczta Qulinarna
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona cebula

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sok z połowy limonki
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)

Sos:

  • 4 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm startego imbiru
  • 80 ml octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotuj marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Zalej nią mięso i odstaw w chłodne miejsce na ok 1-2 godziny.

W między czasie przygotuj sos, z którym podasz roladki. Papryczki pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnuszka z posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce imbirem. Dodaj ocet ryżowy, sos sojowy oraz cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5-10 minut, do momentu uzyskania konsystencji syropu.

Warzywa pokrój w słupki. Na środku każdego kawałka mięsa ułóż ich niedużą porcję. Zawiń ruloniki tak, aby warzywa wystawały z boków. Grilluj około 2 minut z każdej ze stron. Podawaj natychmiast razem z wcześniej przygotowanym sosem.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń