Dania jednogarnkowe

Często są niedoceniane. Nie wszyscy za nimi przepadają. Rezygnacja z nich to błąd. Zupy nie tylko mogą być niezwykle smaczne, ale również dostarczają nam potrzebnych witamin i energii. Co jeszcze przemawia na ich korzyść?

Fot. 123RF/Picsel

Zupa to jedno z dań o najdłuższej historii. Była znana już w czasach prehistorycznych, gdzie ludzie przygotowywali ją z dzikich roślin i podawali w wydrążonych kamieniach bądź muszlach. Do Polski zawitała dopiero koło XIII wieku. Pierwsze zupy były dosyć skromne. Ich rozkwit nastąpił za panowania królowej Bony w epoce renesansu, która sprowadziła o naszego kraju sporo odmian warzyw.
Obecnie zupy dla wielu z nas to jedynie ciepłe wspomnienie dzieciństwa. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć: rosół, pomidorową, barszcz czerwony, ogórkową, jarzynową i krupnik. Na każdą z nich nasze mamy mają swój sprawdzony przepis. Dlaczego warto podtrzymać tradycję jedzenia zup w naszych domach?

1. Proste do przygotowania

Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby ugotować wyśmienitą zupę, która zachwyci smakiem i aromatem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Z przygotowaniem pysznego kremu lub wywaru z warzywami poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Można ją zrobić ze świeżych warzyw lub mrożonek. Najlepiej smakuje jednak ta z wykorzystaniem produktów sezonowych. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom z pewnością będzie niesamowicie smaczna i pożywna.

Reklama

2. Idealne dla osób na diecie

Podstawowymi składnikami każdej zupy jest woda i warzywa dlatego wartość kaloryczna w porcji 250 ml nie przekracza zwykle 150 kcal. Jeśli zrezygnujemy z dodatków takich jak tłusta śmietana, ziemniaki lub grzanki wartość energetyczna może spaść nawet poniżej 100 kcal. Co więcej, zupy pomagają w uzupełnieniu płynów, których dorosły człowiek powinien przyjmować średnio 2 litry dziennie. Spożywanie jej podczas obiadu przed daniem głównym pozwala na zaspokojenie pierwszego głodu i zaoszczędzenie przyjmowanych kalorii z drugiego posiłku.

3. Pomagają podczas infekcji

Według naszych babć na pierwsze oznaki przeziębienia oraz dolegliwości związane z grypą najlepiej zjeść talerz ciepłego rosołu. W końcu nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa w chodne jesienne dni. Dzięki właściwościom zdrowotnym królowa polskich zup pozwala na obniżenie wysokiej temperatury, pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych oraz wpływa na poprawienie samopoczucia i polepszenie ogólnej kondycji zdrowotnej.

4. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie

Składniki wykorzystywane do ugotowania zupy tj.: warzywa, mięso i kasze pozwalają na dostarczenie do naszego organizmu m.in.: błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zastanawiając się nad odpowiednim przepisem najlepiej wybrać ten, który zajmie nam jak najmniej czasu. Podczas długiej obróbki termicznej możemy pozbyć się z naszych produktów tego, co najcenniejsze dlatego, im krócej je gotujemy naszą zupę, tym więcej wartości odżywczych dostarczymy podczas jedzenia do naszego organizmu. Jeśli chcesz przygotować w pełni wartościową zupę, zrezygnuj z ulepszaczy smaku. Prawdziwy wywar z mięsa i warzyw z pewnością nada potrawie odpowiedni smak i zapach.

5. Świetny sposób na jedzenie warzyw

Każdy z nas powinien przyjmować średnio pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Jeśli twoi domownicy sięgają po nie niechętnie - możesz je ukryć w smacznej zupie. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się kremy. Do najbardziej popularnych należą te, przygotowywane z dyni, buraków lub brokułów. Taki sposób serwowania warzyw przybliży Cię do osiągnięcia celu.
Chcesz poznać kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe, wartościowe i smaczne zupy? Sięgnij po receptury naszych użytkowników:

 

1. Zupa dyniowo-czosnkowa z kremem buraczkowym

Fot. flymetothespoon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Zupa ogórkowa

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Zupa czosnkowa

Fot. Patros na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Zupa kalafiorowa

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Grochówka

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Pomidorowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Krem z dyni

Fot. Magusia87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Zupa pełna warzyw

Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Tradycyjny krupnik staropolski

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Podkręcona zupa grzybowa

Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

11. Kapuśniak

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1768

30 min
17
15 min
59

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1