Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, kremowa, kolorowa i charakterna. To najważniejsze, co cenię sobie w tej zupie-krem. Przeplatająca się pomarańcz z fioletem buraczka będą ozdobą każdego stołu, a pieczony czosnek i cebula oraz spora ilość czarnuszki sprawiają, że krem jest obłędnie pyszny i ma tę moc! W dodatku to samo zdrowie – oto zupa dyniowa z pieczonym czosnkiem i kremem buraczkowym. Doskonały pomysł na obiad.
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 207
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 459
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 157
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 207
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 82
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 459
Przepis na szybki obiad z ziemniakami lub ryżem.
Odsłon: 157
Składniki
Cebulę obrać i przekroić na pół. Dynię dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasienne. Nie trzeba jej obierać. Pokroić ją w kostkę. Cebulę wsadzić wraz z nieobranym czosnkiem (zostawić 1 ząbek na krem buraczany) do kokilki, skropić oliwa z oliwe. Do osobnego naczynia do zapiekania wsadzić dynię i piec wszystko w 180 stopniach ok. 30 min.
W garnku rozgrzać odrobinę masła, wrzucić imbir i smażyć 2 minuty. Dodać dynię Hokkaido. Smażyć ok. 5 minut. Wycisnąć czosnek z łupinki i dodac wraz z cebulą do garnka. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać bulion, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować ok. 20 minut, aż dynia całkiem zmięknie, w razie potrzeby dodając wody.
Następnie wszystko dokładnie zblendować. Dodać mleko, wymieszać i przyprawić czarnuszką.
W międzyczasie wymieszać ziarna słonecznika z białkiem lub aquafabą i przyprawami (oprócz pietruszki) i wstawić na 15 minut do nagrzanego wciąż do 180 stopni piekarnika. Co jakiś czas mieszać.
Następnie zblendować upieczonego buraka z pozostałymi składnikami. Podgrzać chwilę w rondelku przed samym podaniem.
Zupę podawać z puree z buraczków, ziarnami słonecznika i pietruszką.