Najlepsze przepisy na ogórki

Dżem truskawkowy na 12 sposobów

Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub „z domowej spiżarni" mogą być nafaszerowane barwnikami, aromatami i sztucznymi środkami konserwującymi.

Samodzielne przygotowanie zapasów stwarza możliwość kontroli jakości, poczynając od wyboru owoców (np. ekologicznych, z własnej działki) aż do ostatecznego procesu pasteryzacji. Otwierając słoik po kilku miesiącach pobytu w spiżarce dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Ponadto, smaku własnoręcznie przyrządzonych dżemów nie da się porównać z żadnym, nawet najlepiej zakonserwowanym, „sklepowym" produktem.

Ciekawe przetwory z truskawkami w roli głównej

W czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - to właśnie teraz truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Tradycyjna konfitura truskawkowa - przepis z 1904 roku

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szybki dżem truskawkowy

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dżem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Fot. Anney na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami

Fot. Zewaewa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Frużelina ananasowo-truskawkowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Dżem truskawka-rabarbar

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Konfitura truskawkowa z wanilią

Fot. KramSmakowitosci na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Konfitura truskawkowa z różą

Fot. Oldfork  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Konfitura truskawkowa z pomarańczą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Czekodżem z truskawek

Fot. McDusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 958

>60 min
12
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 89

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

7
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9