Najlepsze pomysły na wykorzystanie porzeczek. Top 9 dań z porzeczkami w roli głównej

Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców.

Co zrobić z porzeczki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Porzeczki najczęściej wykorzystywane są do deserów lub jako samodzielna przekąska w letnie dni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te kwaśne owoce można wykorzystać na wiele innych sposobów. Sprawdź, jak przemycić porzeczki w codziennych przepisach

Sprawdź także: Najlepszy sernik bez pieczenia. Top 10 pomysłów na szybkie ciasta na upały

Jakie właściwości zdrowotne mają porzeczki? 

Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.

Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.

Warto również pamiętać, że antyoksydanty mają silne właściwości oczyszczające. To właśnie dzięki nim organizm łatwiej pozbywa się toksyn oraz szkodliwych pierwiastków, które w niewielkich ilościach możemy spożywać w posiłkach. W porzeczkach znajdziemy również substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym oraz antygrzybicznym.

Substancje zawarte w porzeczkach mają również dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego oraz moczowego. Możemy stosować je w przypadku niestrawności, nerwicy żołądka, czy też zapalenia pęcherza.

Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.

Najlepsze przepisy z porzeczkami 

Nie wiesz, w jaki sposób wykorzystać porzeczki? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!

1. Ciasto z porzeczkami

 Ciasto z porzeczkami Zobacz przepis

Ciasto z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Murzynek z porzeczkami

 Murzynek z porzeczkami Zobacz przepis

Murzynek z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Semifreddo z porzeczkami

 Semifreddo z porzeczkami Zobacz przepis

Semifreddo z porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Galaretka z czerwonej porzeczki

 Galaretka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Galaretka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Porzeczkowiec

 Porzeczkowiec Zobacz przepis

Ciasto porzeczkowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babeczki z czerwoną porzeczką

 Babeczki z czerwoną porzeczką Zobacz przepis

Babeczki z czerwoną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka z czerwonej porzeczki

 Nalewka z czerwonej porzeczki Zobacz przepis

Nalewka z czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta z porzeczkami i bezą

 Tarta z porzeczkami i bezą Zobacz przepis

Tarta z porzeczkami i bezą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami

 Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Organizm wysyła te znaki, gdy jest odwodniony. Spójrz na język i brzuch »

Przetwory, które wytrzymają całą zimę. Jak je przygotować? »

Oto dodatek inny niż wszystkie. Keczup z cukinii nie ma w sobie równych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 384

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1417

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1260

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1145

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2