Do góry

Newsy

Jabłko – król polskich sadów i stołów

Jabłka to zdecydowanie jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie. Były znane już w 6500 roku p.n.e. Obecnie istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłoni, z czego około 250 uprawianych jest w Polsce. Co sprawia, że z biegiem lat nie tracą one na popularności?

Fot. 123RF/Picsel

Głównymi zaletami jabłek jest smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu witaminę C, A, E, K, J oraz witaminy z grupy B. Wspierają przemianę materii, oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Ze względu na niewielką ilość kalorii są polecane przez dietetyków. Najlepiej spożywać je wraz ze skórką, która zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.

Antyoksydanty zawarte w jabłkach wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Spożywając regularnie ten owoc, możemy zwiększyć szansę na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz uniknięcie problemów z wypadaniem włosów. Co ciekawe - jabłka zawierają również fluor, który pozwala zapobiegać próchnicy, a także wzmacnia stan uzębienia i pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej.

Warto zatem wprowadzić nawyk spożywania minimum jednego jabłka dziennie, aby dać sobie szansę na poprawę stanu zdrowia i zadbać o wygląd.

Wykorzystanie jabłek w kuchni

Zbiory jabłek rozpoczynają się z początkiem lata i trwają do później jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość nawet do 10 miesięcy, dzięki czemu możemy je spożywać przez cały rok. Najwięcej wartości odżywczych mają owoce surowe. Jabłka znalazły również szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, dżemów, deserów, nalewek i ciast. Stanowią świetne dopełnienie sałatek i surówek.

Coraz częściej sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych. Wiele osób chętnie powraca do staropolskich przepisów na gęsi, kaczki lub wieprzowinę, które dzięki dodatkowi jabłek stają się delikatniejsze i wyjątkowo smaczne.

Jak w odpowiedni sposób dobrać odmianę jabłek do posiłków, które chcemy przygotować? Twarde, słodkie jabłka idealnie sprawdzą się w deserach. Kwaśne tj.: szara reneta najlepiej użyć do przetworów lub podczas przygotowywania obiadu do mięs i zup. Możemy nimi zastąpić ocet winny w barszczu lub dodać je do innych zup tj.: kapuśniak albo rosół. Dzięki nim wprowadzimy nutę słodyczy i kwasowości do przygotowywanych potraw. Najbardziej popularnym daniem obiadowym z wykorzystaniem tego owocu jest kaczka. Często bez jabłek nie wyobrażamy sobie również wątróbki. Do jakich innych posiłków możemy ich użyć?

Poznaj sprawdzone przepisy na wytrawne potrawy z wykorzystaniem jabłek:

 

1. Rosół z jabłkiem

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Niektórzy jabłek używają również do przygotowywania tradycyjnych dań tj.: rosół. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoja zupa nabierze zupełnie nowego smaku.


2. Hummus z jabłkiem

Fot. Meiru na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Prosty sposób na urozmaicenie hummusu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako pasta do pieczywa lub surowych warzyw.

 

3. Jabłka z kozim serem

Fot. Wiech_k na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wytrawny deser, do zrobienia którego potrzebujesz zaledwie dwóch składników i kilku przypraw. Możesz go przygotować w piekarniku lub upiec w lecie na grillu.

 

4. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Fot. Europa122 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepis inspirowany kuchnią niemiecką. Kwaśna kapusta skryta w słodkim jabłku to niezwykle oryginale połączenie.

 

5. Boczek pieczony z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Świetnie sprawdza się w roli przystawki. Jabłka i wino nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

 

Reklama

 

6. Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem

Pasta chili

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Cała gama różnorodnych smaków w jednej sałatce. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.

 

7. Lekka surówka z zielonym jabłkiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Bardzo zdrowa i lekka, idealna dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

 

8. Krem z buraków z jabłkiem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kremowa i sycąca zupa z buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka i cytryny. Najlepiej serować ją na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.

 

9. Zupa selerowa z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Nieoczywiste zestawienie warzyw i owoców w jednej zupie. Jeśli nie lubisz monotonii w kuchni koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

10. Zapiekanka z jabłkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oryginalny pomysł na szybką zapiekankę ze słodkim akcentem. Ziemniaki, szpecle, ser i szynka sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.

 

11. Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sekretem tego dania jest niezwykły farsz. Połączenie słonych warzyw i przypraw ze słodyczą jabłka sprawdza się tutaj idealnie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń