Dania jednogarnkowe

Jeśli przechadzacie się po lesie, bądź jedziecie samochodem, a waszym oczom ukazują się osoby z koszykami lub wiaderkami wypełnionymi leśnymi pysznościami, możecie wiedzieć, że sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Oznacza to, że pewnie i w waszych domach zagości niezwykły aromat grzybów – najlepiej z cebulką. Dzisiaj to właśnie nimi się zajmiemy.

Fot. 123RF/Picsel

Co zrobić z grzybów? Fantastyczne sosy, zupy, dania główne i oczywiście zaprawy. Grzyby to bardzo wszechstronny składnik, który umożliwia eksperymentowanie w kuchni i uzyskiwanie niezwykłych smaków. Dzisiaj przedstawimy wam kilka przepisów, które z powodzeniem możecie użyć w swoich domach.

Maślaki - przepisy na pożywną zupę

Jak wykorzystać w kuchni maślaki? Przepisy są przeróżne - to bardzo popularne grzyby, które można przyrządzać na wiele sposobów. Zrobicie z nich sosy czy zaprawy, ale dla nas najlepsza jest zupa z maślaków. Aromatyczna, pełna smaku i bardzo sycąca. Doskonała na jesienną niepogodę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko kilku składników - pół kilograma maślaków, czterech ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli oraz 100 mililitrów słodkiej śmietany do zabielenia wywaru. Możecie dodać do zupy także czosnek oraz natkę pietruszki. Grzyby dokładnie oczyśćcie z zabrudzeń. Zdejmijcie skórę z kapelusza i pokrójcie je na duże kawałki. Pokrójcie także cebulę w niewielką kostkę, a następnie podsmażcie ją w garnku na rozpuszczonym maśle klarowanym. Możecie dodać tam także dwa ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie grzyby i zmniejszcie ogień. Duście je przez dziesięć minut. W tym czasie możecie obrać i pokroić w kostkę resztę warzyw. Dodajcie je do maślaków i znów duście pod przykryciem przez dziesięć minut. Dodajcie szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Teraz wlejcie wodę - trzy litry powinny wystarczyć. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków. Wlejcie śmietankę, by ją zabielić. Zupa jest już gotowa!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Borowiki - przepisy na kaszotto

Nie wiecie, jak przyrządzić borowiki? Przepisy zwykle podpowiadają zrobienie sosu lub przetworów. A co powiecie na kaszotto? To idealny, pożywny posiłek, który możecie zajadać na obiad czy lunch. Potrzebujecie do niego dwóch szklanek kaszy pęczak, litra wywaru warzywnego, szklanki wytrawnego wina (białego), 150 gramów borowików, cebuli oraz czosnku. Pokrojoną cebulę i czosnek usmażcie w garnku, a następnie dodajcie do nich kaszę i zalejcie ją winem i odrobiną wywaru. Gotujcie na małym ogniu. W tym czasie pokrójcie borowiki, które następnie usmażcie na maśle. Kasza powinna już wchłonąć płyn, dlatego dolejcie kolejną porcję wywaru i róbcie to tak długo, aż kasza nie będzie całkiem miękka, a płyn się zredukuje. Dopiero wtedy dodajcie borowiki i dokładnie wymieszajcie kaszę. Będzie delikatna, lekko klejąca i pyszna!

Opieńki - przepisy na kotlety mielone

Jak przyrządzić opieńki? Przepisy na kotlety mielone same przychodzą do głowy. Wykorzystajcie do tego kapelusze, gdyż to one są najlepszą częścią grzyba. Zmielcie je, dodajcie do nich jajko i pokrojoną w kostkę cebulę oraz trzy łyżki bułki tartej. Taką masę uformujcie w kotleciki, obtoczcie jeszcze w bułce tartej, a następnie smażcie na patelni przez kilka minut, aż uzyska złoty kolor. Kotlety z opieńków można zajadać na obiad, razem z ziemniakami i sałatką.

 

Sprawdź: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Grzyby - przepisy na prosty sos grzybowy

Sos grzybowy to idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny posiłek. Możecie przygotować go do makaronu, kopytek czy ziemniaków i kawałka mięsa. Doskonale sprawdzi się także w połączeniu z drożdżowymi pampuchami z nadzieniem, które przygotujecie na parze. Sos grzybowy potrafi doskonale połączyć całe danie i nasycić je niezwykłym smakiem i aromatem. Aby przygotować porcję sosu grzybowego, potrzebujecie przede wszystkim grzybów. To jakich grzybów użyjecie, zależy już od was. Będzie pyszny zarówno z pieczarek, jak i z maślaków czy borowików. By wydobyć smak grzybów, potrzebujecie także cebuli oraz natki pietruszki. Niezbędna będzie również słodka śmietana. Obierzcie i pokrójcie cebulę w małą kostkę. Zacznijcie delikatnie podsmażać ją na patelni - najlepiej na maśle klarowanym, bądź oleju rzepakowym. Oczyszczone i pokrojone grzyby dorzućcie do cebuli. Dodajcie szczyptę soli, by z grzybów szybko wypłynęły soki. Przemieszajcie je delikatnie i poczekajcie, aż lekko się zarumienią. W tym czasie umyjcie i pokrójcie natkę pietruszki. Dodajcie ją do grzybów i przemieszajcie. Teraz przyszedł czas na śmietankę. Wlejcie ją do miseczki i dodawajcie do niej - po łyżeczce - zawartość patelni, by temperatura płynów się wyrównała. Teraz możecie już wlać całość na patelnię. Przemieszajcie sos, dodajcie szczyptę pieprzu i poczekajcie, aż całość się zagęści. Jeśli chcecie, by sos był jeszcze bardziej aromatyczny, na początkowym etapie możecie dodać do niego suszone grzyby. Jednak nie jest to konieczne. Sos grzybowy i tak będzie przepyszny!

Zobacz: Naleśniki gryczane z kurkami i mozzarellą

Grzyby marynowane, czyli grzybki w occie - przekąska idealna

Grzyby marynowane to najlepszy sposób na to, by zachować smak grzybów i cieszyć się nim także po sezonie. Możecie przygotować grzybki w occie bez większego wysiłku. Istotne jest to, by były niewielkie oraz zdrowe. Dokładne przebranie grzybów przed obróbką jest kluczowym elementem, dzięki któremu nie musicie obawiać się, że zaprawy się nie udadzą. Wybierajcie raczej małe grzybki, jednak jeśli ich nie macie, możecie zamarynować tylko kapelusze bądź pokrojone grzyby. Przed marynowaniem umyjcie dokładnie wszystkie grzyby pod bieżącą wodą - pojedynczo. Odstawcie je na ręcznik papierowy, by wyschły. W tym czasie przygotujcie zalewę. Potrzebujecie do niej około litra wody, 200 mililitrów octu, łyżki gorczycy oraz dwóch łyżek cukru i kilku kulek ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu. Dodajcie także dwa liście laurowe. Wszystkie składniki zagotujcie w garnku i poczekajcie, aż zalewa ostygnie. Teraz czas na gotowanie grzybków. Grzyby powinny gotować się od pięciu do dziesięciu minut w lekko osolonej wodzie. Przełóżcie ugotowane grzyby do słoików, a następnie zalejcie je zalewą i zamknijcie. Pamiętajcie, że musicie je także poddać pasteryzacji. Takie marynowane grzybki będą dobre nawet kilka lat.

Co zrobić z grzybów? Oczywiście, że grzyby suszone!

Jeśli już naprawdę nie macie pomysłów na to, co zrobić z grzybów, najlepszym wyjściem będą oczywiście grzyby suszone. To idealny sposób na przechowywanie ich smaku oraz aromatu, cieszenie się nim przez długi czas. Suszone grzyby możecie dodać do sosów czy zup (na przykład rosołu), dzięki czemu będą one jeszcze bardziej wyraziste. Jeśli macie nadmiar grzybów i nie wiecie, co z nimi zrobić, chętnie podpowiemy wam, jak możecie je ususzyć. Przede wszystkim nie myjcie grzybów - będą schły dużo wolniej, gdyż nasiąkną wodą. Zamiast tego delikatnie obierzcie je małym nożykiem. Duże grzyby najlepiej przepołowić. Małe z kolei możecie suszyć w całości. Rozłóżcie je na papierze do pieczenia, który położycie na przykład na kratce od piekarnika. Grzyby powinny stać w ciepłym miejscu z dostępem do powietrza - na przykład na parapecie. Aby ususzyły się szybciej, możecie kilkukrotnie wkładać je do piekarnika na około 15 minut. Temperatura nie może jednak przekroczyć 100 stopni. Grzyby możecie suszyć także w przeznaczonej do tego suszarce - to z pewnością najłatwiejszy sposób.

Grzyby to przepyszny i wartościowy składnik, który warto dołączyć do swojej diety. Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych pomysłów i nie pozwolicie tym leśnym skarbom się zmarnować. Podsuwamy przepisy na pyszne dania z wykorzystaniem grzybów:

1. Maślaki i rydze w panierce

Maślaki i rydze w panierce

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Grzyby w panierce

 

2. Zupa grzybowa z łazankami

Zupa grzybowa z łazankami

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa grzybowa

 

3. Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto z grzybami leśnymi

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kaszotto z grzybami

 

4. Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Risotto z grzybami

 

5. Schab w sosie grzybowym z tymiankiem

Schab w sosie grzybowym z tymiankiem

Fot. SprytchnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Schab w sosie grzybowym

 

6. Marynowane maślaki

Marynowane maślaki

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1595

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 337

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8