Jak zrobić puszyste pancakes?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to ono zapewnia energię niezbędną do rozruszania szarych komórek. Jednak śniadania najczęściej kojarzą się z nudą na talerzu, kanapkami z serem, ewentualnie jakimś warzywem. Nikt nie powiedział jednak, że śniadania muszą być nudne...

Fot. 123RF/Picsel

Najlepszym dowodem na to są pancakes z dodatkami, które są pyszne i sycące. Mogą być także zdrowe, o ile nie zalejesz ich całą masą syropu klonowego. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić puszyste pancakes na śniadanie?

Pancakes - czym różnią się od zwykłych naleśników?

Niektórzy uważają, że pancakes to nic innego, jak nasze naleśniki, tylko nazwane „po amerykańsku". To nie do końca prawda, choć oczywiście pancakes to rodzaj amerykańskich placuszków, których skład jest podobny do doskonale ci znanych naleśników. Co je wyróżnia? Przede wszystkim wygląd - pancakes to okrągłe, niewielkie placuszki, które powinny być wyrośnięte tak samo, jak racuchy. Zawdzięczamy to zawartości sody lub proszku do pieczenia w składzie. Co więcej, w amerykańskich pancakes znajduje się także maślanka, której używa się zamiast mleka. Dziś przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów, które będziesz mógł wykorzystać, przygotowując śniadaniowe placuszki. Jesteśmy ciekawi, który z nich najbardziej przypadnie ci do gustu.

Pancakes - przepis na oryginalne placki amerykańskie

Chociaż placki można zrobić także na mleku, w oryginalnym, amerykańskim przepisie znajduje się maślanka. Jeśli zatem chcesz, by twoje placuszki wyszły dokładnie tak, jak w jadłodajniach w Stanach Zjednoczonych, koniecznie skorzystaj z tej receptury. Do przygotowania pancakes potrzebujesz szklanki mąki pszennej, szklanki maślanki, jednego jajka, odrobiny soli oraz 1/4 szklanki oleju roślinnego. Możesz użyć także rozpuszczonego masła, jednak oryginalny przepis zawiera olej. Aby ciasto mogło pięknie wyrosnąć, musisz dodać do niego także dwie łyżeczki sody. Mąkę przesiej, a następnie dodaj do niej wszystkie suche składniki. Dopiero później wlej maślankę, olej i jajko. Wszystko musi zostać zmiksowane na gładką masę. Konsystencja powinna być dużo bardziej gęsta niż w przypadku naleśników. Jeśli zrobisz test łyżki, to ciasto spłynie z niej, ale jednak nie całkowicie. W sytuacji, w której ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąki. Wiesz już teraz, jak przygotować ciasto na pancakes - przepis jest bajecznie prosty. Teraz pozostaje tylko smażenie placuszków. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oleju. Możesz wytrzeć go ręcznikiem papierowym lub gąbką - pancakes nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, a jeśli posiadasz patelnie typu non stick z pewnością ciasto nie przywrze do powierzchni. Smaż niewielkie placuszki z jednej i z drugiej strony, aż nabiorą złotego koloru. Placki urosną pod wpływem temperatury. Podawaj je z masłem i syropem klonowym, jeśli chcesz, by pancakes prezentowały się dokładnie tak, jak w amerykańskiej jadłodajni. Jeśli jesteś fanem filmu „Pulp Fiction", zawsze możesz przygotować pancakes z jagodami.

Bananowe pancakes - wariacja na temat amerykańskich placuszków

Jeśli wydaje ci się, że same placki nie wystarczą i nadal będziesz głodny, koniecznie sprawdź przepis na bananowe pancakes. Są sycące, słodkie i przepyszne, a także bardzo proste do przygotowania. Będziesz potrzebować do tego wszystkich składników z poprzedniego przepisu, a także jednego dojrzałego banana. Nie wybieraj do pancakes bananów zielonych, gdyż nie są one wystarczająco słodkie, a ich konsystencja z pewnością utrudni ci dodanie owocu do ciasta. Jeśli nie przepadasz za smakiem maślanki, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją mlekiem. Banan musi zostać rozgnieciony widelcem lub ręcznym blenderem, zanim dodasz go do ciasta. Następnie smaż dokładnie tak, jak w przypadku oryginalnego przepisu. Idealnie smakują z bitą śmietaną, jednak nie chcemy namawiać cię do tak grzesznych posiłków na śniadanie. Zamiast tego możesz zjeść je z jogurtem naturalnym i owocami. A bitą śmietanę zostawić na deser.

Sprawdź: przepis na pyszne pancakes kokosowo-bananowe

Puszyste pancakes w wersji wegańskiej. Czy to będzie smaczne?

Nikt nie powiedział, że puszyste pancakes nie mogą występować także w wersji wegańskiej. Jeśli odstawiłeś produkty pochodzenia zwierzęcego, także możesz cieszyć się pysznym smakiem tego śniadaniowego hitu. Dziś mamy dla ciebie przepis na pełnoziarniste placuszki bez mleka i jajek. Gotowy? Przygotuj szklankę mąki orkiszowej lub pszennej razowej. Żytnia będzie zbyt ciężka i placki mogą nie wyjść. Do tego dodaj szklankę mleka roślinnego, najlepiej ryżowego, które jest naturalnie słodkie. Potrzebujesz także łyżeczki proszku do pieczenia lub sody. Nie obejdzie się również bez oleju - jak w przypadku oryginalnych pancakes, 1/4  szklanki oleju roślinnego wystarczy. Wymieszaj wszystkie składniki i sprawdź, czy ciasto jest wystarczająco gęste. Co z jajkami? Nie musisz dodawać zastępnika jajek, jeśli nie chcesz. Ciasto wyrośnie bez niego. Jeśli jednak zależy ci na tym, by placuszki były bardzo puszyste, przygotuj piankę z aquafaby (pół szklanki wystarczy) i dodaj ją do ciasta. Zobaczysz, że pancakes wyjdą lekkie, jak chmurka.

Jak zrobić pancake w wersji bezglutenowej?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pancake w wersji bezglutenowej, już spieszymy z odpowiedzią. W oryginalnym przepisie znajduje się tylko jeden składnik, którego nie powinieneś używać, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. To oczywiście mąka pszenna. Możesz zastąpić ją każdą mąką bezglutenową. W tym przepisie idealnie sprawdzi się mąka kokosowa lub ryżowa, które nadają placuszkom specyficznego, lekko wyczuwalnego smaku. Nie musisz obawiać się, że ciasto nie wyrośnie. Mąka bezglutenowa świetnie nadaje się do robienia pancakes.

Sprawdź przepis na pyszny bananowy chlebek:

Amerykańskie pancakes - z czym najlepiej je jeść?

Wiesz już, jak przygotować idealne, puszyste amerykańskie pancakes. Teraz jednak czas dowiedzieć się, z czym je jeść. Mamy na to kilka pomysłów. Oczywiście najbardziej klasyczną wersją pancakes są te z syropem klonowym oraz kawałkiem masła, które rozpuszcza się na gorącym placuszku. Jeśli jednak wolisz, by pancakes były trochę mniej kaloryczne, nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę urozmaicić to śniadanie. Na przykład dżemem lub powidłami przygotowanymi bez cukru. Świetnie sprawdzą się w zestawieniu z puszystymi placuszkami. Idealnym dodatkiem są także same owoce. Borówki, maliny, truskawki, czyli wszystko to, co w lecie najwspanialszego. Możesz zrobić z nich sos lub po prostu położyć owoce na plackach. Jeśli z kolei pancakes mają być twoim deserem, najlepiej będą smakować z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Takim słodkościom wręcz nie można się oprzeć.

 

Koniecznie sprawdź, jak pysznym śniadaniem są amerykańskie pancakes. Z pewnością szybko zapomnisz przy nich o smutnych kanapkach z serem. Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne i puszyste pancakes:

1. Pancakes

Pancakes

Fot. Daniel-Coceancing na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szaszłyki z pancakes

Szaszłyki z pancakes

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Fit jogurtowe pancakes

Fit jogurtowe pancakes

Fot. Aguulek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. American pancakes

Amerykańskie pancakes

Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pancakes bezglutenowe

Pancakes bezglutenowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Owsiane pancakes

Owsiane pancakes

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Dyniowe pancakes

Dyniowe pancakes

Fot. Blaithin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Pancakes z mascarpone

Pancakes z mascarpone

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pancakes z bananami

Pancakes z bananami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pancakes z kiwi

Pancakes z kiwi

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda Interia to najlepsza prognoza pogody, która ma wszystko w jednej, fajnej apce! Wypróbuj teraz naszą nową aplikację pogodową. Wejdź do Google Play »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 302

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0