Jaki jest sekret idealnego bigosu? Nie zapomnij dobrze go doprawić

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Sprawdź, jakie mięso pasuje do bigosu, jaka kapusta pasuje najlepiej do tego dania, oraz czym przyprawić bigos.

Praktyczne porady, jak zrobić bigos? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania.

Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Jak zrobić bigos? 

Ekspresowy bigos możemy przygotować w szybkowarze, jednak ten tradycyjny wymaga od nas znacznie więcej cierpliwości. Niezbędny będzie nam duży garnek o grubym dnie, w którym bez problemu będziemy mogli wymieszać potrawę. Bigos zawsze gotujemy bez pośpiechu, na małym ogniu często mieszając. Gdy potrawa jest gotowa, należy odstawić ją w chłodne miejsce, a następnie przez trzy kolejne dni podgrzewać i ponownie schładzać. Dopiero wówczas wszystkie smaki się rozwiną i dokładnie ze sobą połączą.

Jaką kapustę dodać do bigosu? 

Co oczywiste, bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną, nigdy nie stanie się miękka.

Jakie mięso pasuje do bigosu?

Dla bigosu mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos, powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.

Czym przyprawić bigos? 

Należy pamiętać, że nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć, chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu.

Co jeszcze warto dodać do bigosu? Wiele zależy od waszej inwencji oraz rodzinnych tradycji. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na to danie, koniecznie wykorzystajcie pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Bigos z boczniakami wigilijny

 Bigos z boczniakami wigilijny Zobacz przepis

Bigos z boczniakami wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowy bigos

 Domowy bigos Zobacz przepis

Domowy bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tradycyjny bigos

 Tradycyjny bigos Zobacz przepis

Tradycyjny bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczony bigos

 Pieczony bigos Zobacz przepis

Pieczony bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bigos staropolski

 Bigos staropolski Zobacz przepis

Bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bigos cygański

 Bigos cygański Zobacz przepis

Bigos cygański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Bigos na dziczyźnie

 Bigos na dziczyźnie Zobacz przepis

Bigos na dziczyźnie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Bigos wigilijny

 Bigos wigilijny Zobacz przepis

Bigos wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1