Do góry

Newsy

Karpatka — skąd pochodzi przepis i nazwa tego wypieku?

Deser, którego zapewne nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest znany w każdym zakątku naszego kraju. Największą popularnością cieszy się w Wadowicach, gdzie można go spotkać w niemal każdej cukierni. Skąd pochodzi nazwa tego wypieku i jak zabrać się za jego przygotowanie?

Fot. 123RF/Picsel

Karpatka należy do tych wypieków, którym ciężko się oprzeć. Połączenie ciasta z puszystym kremem sprawia, że po spróbowaniu, często mamy ochotę na więcej. Osoby, które przynajmniej raz ją upiekły, z chęcią wracają do tego przepisu. Mimo tak dużej popularności, z karpatką nie wiąże się długa historia.

Reklama

Pierwszą wzmiankę słowa "karpatka" możemy znaleźć w skryptach studentów filologii polskiej z 1972 roku. Nazwa ta odnosiła się wówczas do nazwy ciasteczek. W tym samym okresie powstał podręcznik dla uczniów techników przemysłu spożywczego "Wyroby ciastkarskie", który zdradzał sekrety wykonania tego niezwykłego ciasta. Z biegiem lat przepis na ten przysmak podbił nasze serca i na dobre przyjął się w polskiej kuchni.

Karpatka niejedno ma imię

Poszukując przepisu na karpatkę, możemy spotkać się z różnymi interpretacjami tego wypieku. Każdy z nich łączy ze sobą sposób przekładnia oraz charakterystyczny wygląd. Karpatka składa się z dwóch płatów ciasta przekładanych jasnym kremem. Tradycyjnie, spód wypieku powinien zostać zrobiony z cienkiej warstwy kruchego ciasta, wierzchnia warstwa obowiązkowo z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrośnie, tworząc nieregularne kształty, wyglądem przypominające pasmo górskie. W uproszczonych przepisach kruche ciasto można zastąpić parzonym, które w tym przypadku będzie otulało krem z dwóch stron.

Karpatkę przekładamy dużą warstwą delikatnego, puszystego kremu russel lub masą budyniową. W niektórych przepisach możemy się spotkać z dodatkiem marmolady, którą często wykorzystuje się do posmarowania dolnej warstwy ciasta, przed nałożeniem nadzienia. Ten dodatek nie jest jednak obowiązkowy i zależy wyłącznie od naszych preferencji. Na koniec wypiek posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowane możemy serwować naszym gościom.

Reklama

Sprawdzone przepisy na karpatkę

Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na upieczenie pysznej karpatki. Receptury na ten deser mogą różnić się między sobą sposobem wyrabiania ciasta, kremu lub dodatkami, które pozwolą na podkręcenie smaku naszego wypieku. Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na ten niezwykły deser, zaczerpnijcie inspiracji od naszych utalentowanych użytkowników. Każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie.

 

1. Karpatka przekładana maślano-budyniowym kremem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kakaowa karpatka

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Karpatka z kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Karpatka z zieloną kostką galaretkową

Fot. Slodkieniebo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Karpatka z dodatkiem bitej śmietany

Fot. SlodkiBlog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Karpatka z truskawkami

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń