Do góry

Newsy

Kawowe specjały, które możesz przygotować na bazie espresso

Perfekcyjna mała czarna to marzenie każdego kawosza. Niewielka kawa, mieszcząca się w małej filiżance to prawdziwy napój bogów. Wbrew pozorom przyrządzenie wymaga finezji, uwagi i niesamowitej precyzji.

Klasyczne espresso to doskonała baza dla pysznych specjałów / 123RF/Picsel

Jak rozpoznać czy przygotowane espresso jest dobre? Najlepiej zwrócić uwagę piankę powstałą podczas parzenia. Crema w idealnej kawie będzie gładka, bez bąbelków powietrza, wysoka na 4 milimetry. Jej zadaniem jest utrzymanie aromatu w filiżance. Co sprawia, że czarny napój ma szanse stać się tym idealnym? Odpowiednia woda, właściwie dobrane ziarna. Ważny jest także sposób ich zmielenia. Wydaje się, że brak wiedzy baristycznej dyskwalifikuje nas z przygotowania idealnego espresso. Nic bardziej mylnego.

Ekspresy marki Siemens z nowej linii EQ.500 to gwarancja przygotowania idealnego kawowego napoju. Dotykowy wyświetlacz pozwala użytkownikowi na przejrzenie od razu wszystkich dostępnych opcji. Za pomocą jednego przycisku można uzyskać wymarzony mleczny napój. Ceramiczny młynek zapewni doskonały stopień zmielenia ziaren. Dodatkową zaletą jest nietuzinkowy wygląd urządzenia. Trzy kolory obudowy - biała, czarna i stal szlachetna - pasują do każdego wnętrza.

Czy wiesz, że espresso jest doskonałą bazą do przygotowania napojów i deserów? Sprawdź, co możesz przygotować z pomocą małej filiżanki tego niepozornego naparu.

Kawa z... czekoladą

Zły humor spowodowany jesienną aurą wymaga specjalnego traktowania. Po dobrej kolacji masz ochotę na deser i dobrą kawę. A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności w całość? Cóż może być lepszego od kawy? Kawa z czekoladą!

Kawa po wiedeńsku to podwójne espresso, do którego należy dodać gorącą czekoladę. Jak ją przygotować? Rozpuścić tabliczkę czekolady (gorzką lub mleczną, w zależności od naszego gustu) w śmietanie kremówce. Całość należy udekorować dużą warstwą bitej śmietany i posypać kakao.

Nie tylko Austriacy posiadają ten rodzaj deseru. Także włoskie przepisy podsuwają możliwość przygotowania kawowego specjału z dodatkiem czekolady. Bicerin to przysmak składający się aż z trzech warstw: espresso, czekolady i delikatnie ubitej śmietanki. Jest to deser tak doceniony przez Włochów, że został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Piemoncie.

Do obydwu deserów potrzebujesz espresso? Nie musisz martwić się, że kawa wystygnie.. Przycisk OneTouch DoubleCup w urządzeniach z nowej linii ekspresów EQ.500 umożliwia zrobienie dwóch porcji każdego napoju za jednym naciśnięciem przycisku.

Fot. materiały promocyjne

Dynia nie tylko w zupie

Amerykanizacja przyniosła ze sobą popularyzację burgerów, Halloween i... pumpkin spice latte! Jesień kojarzy się nam z zupą dyniową. Coraz chętniej robimy z niej także ciasta i ciasteczka. Amerykanie zaproponowali nam jeszcze jedno wykorzystanie złocistego miąższu.

Rozgrzewający napój na zimne jesienne dni możesz przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Podwójna porcja espresso, upieczona dynia i ciepłe mleko to nie jedyna składniki, które powinny wylądować w kielichu blendera. Ważne są przyprawy: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa. Napój możemy posłodzić cukrem lub miodem, a jeżeli liczymy na prawdziwie amerykańską wersję - syropem klonowym.

...po irlandzku

Rozgrzewającymi napojami kawowymi urzekają nas nie tylko Włosi, Austriacy i Amerykanie. Swój wkład w tworzeniu napojów idealnych na jesień mają także Irlandczycy. Wymyślony przez nich specjał podaje się w wysokiej szklance. Jakie warstwy możemy tam znaleźć? Espresso posłodzone brązowym cukrem, podgrzaną irlandzką whiskey oraz ubitą tłustą śmietankę. Jeżeli przed podaniem będzie dobrze schłodzona to dłużej utrzyma się na powierzchni napoju.

Po raz pierwszy ten rozgrzewający kawowy specjał został zaserwowany.... Na lotnisku Foynes (nieopodal Shannon i Limerick)! Dostawali go zmarznięci podróżni, którzy wybierali się aż za Atlantyk.

Artykuł powstał we współpracy z marką Siemens

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń