Gdy sos wyszedł zbyt rzadki... Jak zagęścić sos bolognese, do mięsa i gulaszu?

Sos do bolognese wyszedł ci zbyt rzadki? Zdarza się każdemu. Na szczęście jego konsystencję da się uratować. Skorzystaj z naszych porad oraz dowiedz się, jak zapobiegać tej kulinarnej wpadce. Jak zagęścić sos - sprawdzone sposoby pomogą przy każdej potrawie.

Jak zagęścić sos - sprawdzone sposoby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego sos wychodzi rzadki?

Zdarza ci się przygotowywać zbyt rzadki sos do makaronu czy innego dania? Spokojnie, nie ma się czym martwić. Zanim jednak przedstawimy ci tipy na uratowanie konsystencji tego dodatku do potraw, dowiedz się, dlaczego sos wychodzi zbyt rzadki.  

Jednym z powodów może być nadmierna ilość płynów. Jeżeli dodałeś zbyt dużo bulionu, wody, mleka czy nawet pomidorów, to możesz spodziewać się tego niepożądanego efektu. Kontrolowanie ilości płynów jest kluczowe, nie tylko dla smaku dania, ale także jego konsystencji. 

Inny powód? Niewystarczający czas gotowania sosu. Należy robić to odpowiednio długo, aby nie tylko uwolnić smak potrawy, ale też w naturalny sposób ją zagęścić

Niektóre sosy wymagają dodania zagęstników, takich jak np. mąka, mąka kukurydziana czy skrobia ziemniaczana. Konieczne będzie również zastosowanie odpowiedniej proporcji składników. O co dokładnie chodzi? Na przykład zbyt dużo mięsa i zbyt mało pomidorów w sosie bolońskim może sprawić, że będzie on zbyt rzadki. 

Jak zagęścić sos - sprawdzone sposoby

Wiele dań zawdzięcza swoją wyjątkową jakość właściwie przygotowanym sosom. Od sosów grzybowych i pomidorowych po sosy mięsne i musztardowe. Różnorodność smaków jest imponująca. Kluczowym elementem udanego sosu jest jednak jego konsystencja. To ona nadaje potrawie wyjątkowy charakter i apetyczny wygląd. Zatem jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby znajdziesz poniżej. Nasze tipy na pewno nie wpłyną negatywnie na smak ani tym bardziej teksturę dania.  

Tradycyjne metody z mąką i zasmażką

Jednym z klasycznych sposobów na zagęszczenie sosu jest dodanie mąki lub zasmażki. W przypadku mąki należy delikatnie wymieszać ją z letnią wodą, aby uniknąć grudek, a następnie powoli wlać mieszankę do gotującego się sosu. Zasmażka to mąka smażona na maśle, nadająca rumiany kolor. Po przestudzeniu mąkę wlewa się do wody i dokładnie miesza, by uzyskać jednolitą konsystencję. 

Redukcja sosu 

Jak zagęścić sos bolognese i inne bez użycia mąki? Znana metoda redukcji polega na gotowaniu sosu do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Trzeba jednak pamiętać, że ta technika sprawi, że smak sosu stanie się bardziej intensywny, co może wymagać ostrożności przy dodawaniu przypraw i soli. 

Zmiksowanie sosu 

Sosy pomidorowe można zagęścić poprzez miksowanie, tworząc gładki krem. 

Zagęszczanie śmietaną 

Śmietana doskonale nadaje się do zagęszczania sosów grzybowych, szczególnie tych z dodatkiem grzybów leśnych. 

Siemię lniane jako zagęstnik sosu

Siemię lniane, znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, może być wykorzystane do zagęszczania sosu, podobnie jak mąka. Trzeba jednak uważać, aby nie dodać go zbyt wiele, ponieważ może zmienić konsystencję sosu na tę podobną do kisielu. Wybierając odpowiednią metodę, warto dostosować ją do rodzaju przygotowywanej potrawy, aby zagęszczający składnik podkreślił smak całego dania i zachował jego apetyczny wygląd. 

Nabiał do zagęszczenia sosu 

Jogurt, mleko, śmietana, serki (takie jak mascarpone, ricotta lub topiony ser) również mogą posłużyć do zagęszczenia sosu. Wybierz odpowiedni rodzaj nabiału, który najlepiej pasuje do smaku sosu. Wymieszaj niewielką ilość nabiału z dwiema łyżkami sosu, a następnie połącz z całością. Zagotuj sos.  

Warzywa do kremowego sosu 

Możesz dodać warzywa (najpierw je podgotuj lub podpiecz) i zmiksować je na gładki krem. Alternatywnie, możesz po prostu zblendować jarzyny, które już są w sosie. Oba podejścia dadzą ci zagęszczony, pyszny i kremowy sos. 

Masło do zagęszczenia sosu 

Ostatnią propozycją jest dodanie masła. Jak zagęścić sos bolognese i inne w ten sposób? Wystarczy wrzucić kawałek masła do sosu. Pamiętaj, że składnik ten nadaje charakterystyczny smak, więc może nie pasować do każdego sosu. W przypadku bardziej egzotycznych potraw możesz spróbować masła orzechowego. 

Co zrobić, gdy sos jest zbyt gęsty? 

Zbyt gęsty sos także może okazać się wyzwaniem kulinarnym. Rozwiązanie tego „problemu” jest dość proste. Przecież każdy sos opiera się na bazie płynu, czy to bulionu, wina, śmietany, soku czy wody. Wystarczy dodać więcej tego składnika. Uważaj jednak na wodę. Ta może zbyt rozwodnić sos i tym samym - zepsuć jego smak. Zawsze po dodaniu płynów, spróbuj sosu i w razie potrzeby - dopraw go.  

Przepis na sos bolognese, który na pewno nie wyjdzie za rzadki 

Chcesz mieć pewność, że twój sos do makaronu nie okaże się ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty? Spróbuj poniższej receptury. 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy extra vergine 
  • cebula, drobno posiekana 
  • ząbek czosnku, posiekany 
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 
  • marchewka, starta na drobnej tarce 
  • 150 g boczku, pokrojonego w paski (lekko wędzonego) 
  • 500 g mielonego mięsa wołowego  
  • szklanka białego wina 
  • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego (lub włoskiego podwójnego) 
  • szklanka gorącego bulionu wołowego 
  • puszka (400 g) pomidorów pelati 
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie) 

 

Wykonanie: 

  1. W dużym garnku rozgrzej trzy łyżki oliwy extra vergine. 
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę, ząbek czosnku, seler naciowy i startą marchewkę. Smaż je na umiarkowanym ogniu, aż warzywa się zeszklą. 
  3. Przesuń warzywa na bok garnka i dodaj pokrojony w paski boczek. Obsmażaj go, często mieszając, aż zacznie się rumienić. Następnie wymieszaj go z warzywami.
  4. Przesuń całą mieszankę na bok garnka. Teraz pora na mięso. Dodawaj je partiami, około 1/3 mięsa na raz i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze brązowego koloru. Następnie wymieszaj je z warzywami i boczkiem. 
  5. Wlej szklankę białego wina i gotuj przez trzy minuty na średnim ogniu. 
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, wcześniej rozprowadzony w trzech łyżkach gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj. 
  7. Wlej resztę gorącego bulionu, a także passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki. Dopraw sos solą, pieprzem i oregano (jeśli używasz). 
  8. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. 
  9. Podawaj na podgrzanych talerzach z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle, posyp danie tartym parmezanem.

1. Sos pomidorowy

 Sos pomidorowy Zobacz przepis

Sos pomidorowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sos grzybowy

 Sos grzybowy Zobacz przepis

Sos grzybowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karkówka w sosie pieczeniowym

 Karkówka w sosie pieczeniowym Zobacz przepis

Karkówka w sosie pieczeniowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Schab w sosie musztardowym

 Schab w sosie musztardowym Zobacz przepis

Schab w sosie musztardowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos serowy

 Sos serowy Zobacz przepis

Sos serowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos beszamelowy

 Sos beszamelowy Zobacz przepis

Sos beszamelowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sos BBQ

 Sos BBQ Zobacz przepis

Sos barbecue / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sos holenderski

 Sos holenderski Zobacz przepis

Sos holenderski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Jak ukorzenić ananasa? Uprawa ananasa w doniczce krok po kroku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 103

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1