Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos serowy to uniwersalny dodatek do mnóstwa dań. Możesz zapiekać pod nim warzywa (np. brokuły, brukselkę), dodać go do makaronu, albo wykorzystać w charakterze dipu do nachosów. Bazę sosu stanowi beszamel, w którym roztapia się wyraziste sery. Ostateczny sposób przygotowania sosu zależy od jego przeznaczenia. Jeśli ma stanowić dodatek do mięs czy frytek, wystarczy doprawić go ziołami i pieprzem. W przypadku łączenia sosu serowego z łagodnymi w smaku warzywami, warto zaostrzyć go czosnkiem albo odrobiną papryczki chili. Jeśli zaś chcesz przygotować zapiekankę pod serową pierzynką, odpowiednią konsystencję zapewni jej jajko.
Składniki
Rozgrzej w rondelku masło (na niskiej mocy palnika). Gdy się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj. Do powstałej zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając powstający sos beszamelowy (tak, by nie zrobiły się grudki z mąki). Dodaj do niego gałkę muszkatołową, kurkumę i roztarte w palcach (lub moździerzu) oregano. Jeśli chcesz dodać do sosu czosnek, zrób to w tym momencie – przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z beszamelem.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach oba sery. Dodaj je do wciąż gotującego się na wolnym ogniu beszamelu i poczekaj, aż się w nim roztopią. Co pewien czas zamieszaj sos. Będzie gotowy, gdy uzyska jednolitą konsystencję. Wówczas dopraw go do smaku białym pieprzem i – jeśli masz ochotę – solą (sos jest już dość słony od serów). Jeśli chcesz przygotować danie zapiekane w sosie serowym, dodaj do niego także rozkłócone jajko.