Spis treści:
- Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym?
- Jakie grzyby są najlepsze do sosu?
- Dania mięsne z sosem grzybowym
- Sos z suszonych grzybów do wszystkiego
W tym tekście znajdziecie kilka pomysłów na dania mięsne z sosem grzybowym i porady, z jakich grzybów i mięsa najlepiej skorzystać. Oczywiście wiele zależy od waszych preferencji smakowych - tak naprawdę to połączenie w wielu wydaniach smakuje doskonale. Przekonaj się, jakie są najlepsze dania mięsne z sosem grzybowym.
Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym?
Jeśli zastanawiacie się, jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym, dobrze trafiliście. Tu znajdziecie kilka propozycji na różne dania mięsne z grzybami, którym nie można się oprzeć. Zanim do tego przejdziemy, kilka słów o głównym składniku. Chociaż sos grzybowy można podać z kluskami, kopytkami czy makaronem, mięso w tym daniu doda mu charakteru. Jakie?
Jednym z najczęściej wybieranych mięs do sosu grzybowego jest wieprzowina i wołowina. Doskonale sprawdzi się tu schab czy karczek, a z wołowiny oczywiście polędwiczka. Smaki lasu można jednak łączyć, dlatego jeśli macie dostęp do dobrej dziczyzny - mięsa z sarny, dzika, jelenia, bażanta, zająca czy kuropatwy - możecie śmiało podawać je z sosem grzybowym.
Co jednak z łatwodostępnym kurczakiem? Delikatne grzyby będą świetnie komponować się z drobiem. Aromatyczne grzyby jednak mogą zbyt mocno przytłoczyć mięso i sprawić, że jego smak nie będzie zbyt wyczuwalny. Tu pojawia się zatem pytanie, z jakich grzybów najlepiej zrobić sos.
Jakie grzyby są najlepsze do sosu?
Sos do mięsa można zrobić nawet z pieczarek i naprawdę takie danie będzie sycące i przepyszne. Pieczarki świetnie sprawdzą się właśnie w towarzystwie delikatnego drobiu, takiego jak pierś z kurczaka czy indyka. Drób warto podawać również z sosem kurkowym.
A okazy zbierane w sezonie? Jakie grzyby są najlepsze do sosu? Podgrzybki, prawdziwki, borowiki - to idealny element sosu do dania z wieprzowiną, wołowiną czy właśnie dziczyzną. W tym towarzystwie pysznie smakować będzie też sos z grzybów suszonych, które charakteryzują się mocniejszym aromatem. Tak naprawdę ogranicza was tylko fantazja i dostępność grzybów.
Dania mięsne z sosem grzybowym
A teraz dania mięsne z sosem grzybowym, czyli to, na co czekaliście. Mamy dla was kilka propozycji z różnymi mięsami. Wybierzcie to, co wydaje wam się najsmaczniejsze:
Schab w sosie z borowików
Schab w sosie grzybowym to jedno z klasycznych dań, które - w różnych wersjach - pojawia się w wielu domach. Niektórzy używają do niego pieczarek, inni korzystają z kurek bądź boczniaków. My wybraliśmy borowiki, które są przepyszne i niezwykle aromatyczne. Ważne jest, by korzystać przy tym daniu z grzybów świeżych. Jeśli więc akurat nie macie świeżych borowików, sięgnijcie po inne grzyby.
Przygotujcie pół kilograma schabu w plastrach, umyjcie mięso i delikatnie je rozbijcie. Natrzyjcie solą, pieprzem i odstawcie na talerz. Na patelni lub w głębokim garnku usmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, dodajcie liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Usmażcie schab z dwóch stron. Wlejcie 200 mililitrów bulionu i duście całość przez godzinę. W tym czasie zajmijcie się grzybami.
Należy dokładnie je oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić w plastry - nie kostkę, gdyż ta może się rozpaść, a zależy nam na uzyskaniu sosu z większymi kawałkami grzybów. Usmażcie je na patelni z odrobiną oliwy. Wlejcie 50 mililitrów śmietany 30 proc. Całość doprawcie pieprzem. Grzyby ze śmietaną wlejcie do schabu, gotujcie przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Danie smakuje idealnie z ziemniakami lub kaszą.
Schab w sosie grzybowym
Zobacz przepisSchab w sosie grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Schab w sosie grzybowym z tymiankiem
Zobacz przepisSchab w sosie grzybowym z tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym
Szybkie, smaczne i sycące danie, które można zrobić niezależnie od pory roku. Jeśli macie ochotę na dobry sos grzybowy z mięsem, to właśnie jedno z dań, które warto przygotować. Potrzebujecie do niego pół kilograma piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (2 centymetry) oraz 300-400 gramów pieczarek. My lubimy więcej grzybów w sosie, jednak to zależy od was.
Zacznijcie od pokrojenia w kostkę cebulki i czosnku, a następnie usmażeniu ich na patelni na maśle. Dodajcie pokrojone w plastry pieczarki i nie mieszajcie ich, by nie puściły wody. Nie sólcie ich również na tym etapie. Gdy się usmażą, dodajcie posiekaną natkę pietruszki oraz suszony tymianek, a następnie zalejcie wszystko bulionem (200 mililitrów). Poczekajcie, aż się zagotuje, dodajcie sól, pieprz i dolejcie 100 mililitrów kremówki. Znów zagotujcie sos.
W tym czasie usmażcie kurczaka na drugiej patelni. Gdy będzie już gotowy, dodajcie go do sosu i wymieszajcie. Duście przez dwie minuty. Tak przygotowane danie można zajadać ze wszystkim - z ryżem, kaszą czy ziemniakami, a nawet makaronem.
Kurczak w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisKurczak w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisPierś z kurczaka w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisFilety z kurczaka w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sos z suszonych grzybów do wszystkiego
Macie w domu suszone grzyby i chcecie do czegoś ich użyć? Możecie przygotować bajecznie smaczny sos, który sprawdzi się jako dodatek do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, a także do makaronów, kopytek czy placków ziemniaczanych.
Około 30-40 gramów grzybów suszonych wrzućcie do garnka i zalejcie 400 mililitrami wody lub bulionu. Sos na bulionie jest bardziej aromatyczny, jednak ten składnik nie jest konieczny, jeśli akurat go nie macie. Woda też świetnie się tu sprawdzi. Zostawcie grzyby pod przykryciem na całą noc, by dobrze się namoczyły. Jeśli nie macie czasu i chcecie szybciej przygotować sos, dajcie grzybom godzinę w bulionie/wodzie. Zagotujcie płyn z grzybami. Trzymajcie na niewielkim ogniu przez 15 minut, a następnie dodajcie łyżkę masła lub odrobinę oliwy.
Posiekajcie natkę pietruszki i wrzućcie ją do garnka. To samo zróbcie z szalotką i dwoma ząbkami czosnku. Gotujcie całość jeszcze przez pięć minut, a następnie zblendujcie grzyby z płynem ręcznym blenderem. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie - kawałki grzybów mogą zostać w sosie. Doprawcie całość solą i, jeśli chcecie, dolejcie 50 mililitrów śmietany kremówki po uprzednim zahartowaniu. Aby sos był gęstszy, do śmietany możecie dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub pszennej. Zagotujcie i zdejmijcie z palnika.
Tak przygotowany sos doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs - smażonych, pieczonych czy gotowanych. To idealny element wielu obiadów, nie tylko mięsnych. Możecie podać go z makaronem czy kopytkami i zajadać ze smakiem. Jeśli jednak jesteście wielkimi fanami mięs, z pewnością docenicie intensywny smak suszonych grzybów właśnie w ich towarzystwie.
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów
Zobacz przepisPolędwiczki w sosie z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co powiecie na nasze pomysły? Macie ochotę na pyszne mięso w sosie grzybowym? Jak je przygotujecie? Udusicie je w grzybach, a może najpierw zrobicie doskonały sos, do którego dopiero dodacie mięso? Cokolwiek przygotujecie, jesteśmy pewni, iż obiad będzie bajecznie pyszny.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zamknij smak pomidorów i papryki w słoiku. Zimą zadziała jak wehikuł czasu »
Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników »