Do góry

Newsy

Pomidory – dlaczego warto je jeść?

Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy?

Fot. 123RF/Picsel

Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą dla podniebienia, ale też uciechą dla oczu. Ale to nie wszystko - pomidory są bardzo zdrowe, dlatego warto je często jadać.

Wartości odżywcze i lecznicze

Za właściwości lecznicze pomidora odpowiada jego naturalny czerwony barwnik - likopen. Jako ciekawostkę należy dodać, że nie zanika on przez obróbkę cieplną. Nawet w przetworzonych pomidorach znajduje się więcej tego przeciwutleniacza, niż w świeżych warzywach. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Usuwa z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, tym samym przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka powstania raka. Likopen znacznie poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, spożywając go regularnie chronimy się przed udarem i zawałem. Czerwony barwnik zawarty w pomidorach jest antyoksydantem, warto je zatem jeść, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować. Oprócz tego likopen wpływa na mocne kości oraz piękną skórę. Pomidory są najlepszą przekąską dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze. Są one niskokaloryczne, składają się głównie z wody. Oprócz tego zawierają cenny błonnik, który zapewnia poczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory zawierają również potas, ważny dla osób z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi i poprawia pracę serca. Potas wpływa również na pozbycie się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu.  Poprzez zawartą w pomidorach witaminę C możemy również poprawić swoją odporność. Witaminy C i E pomogą nam zadbać o naszą cerę, wzmocnią też włosy i paznokcie.

Dania z pomidorów

Z pomidorów możemy przygotować pełny obiad: zupę, sok i drugie danie. Zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych zup Polaków. Kremowa konsystencja i pyszny smak sprawiają, że bardzo często gości ona na naszych stołach. Sok z pomidorów to samo zdrowie, warto go skosztować. Chyba ciężko znaleźć osobę, która potrafiła by się oprzeć aromatycznym domowym przecierom z pomidorów. Jak widzimy pomidory dają spore pole do popisu. Są bardzo zdrowe, mogą być podstawą wielu pysznych potraw. Sprawdź koniecznie co nasi użytkownicy przygotowali z tych świeżych warzyw.

Zupa krem z pomidorów

Fot. mnammniam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fusilloni z boczkiem w pomidorach

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy ketchup

Fot. gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Hummus z suszonymi pomidorami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sok pomidorowy

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tekst: Anna Suchecka/bwz

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń