Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup domowy

Keczup domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 184

Dodano:

Odsłon: 2018

Prosty przepis na naturalny keczup bez konserwantów.

Składniki

  • 1kg pomidorów (miękkie)
  • 2 duże cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • Pieprz
  • Sól
  • Bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka lub patelni wsypujemy cukier (bez tłuszczu) .Gdy się z karmelizuje dajemy pokrojoną cebulkę dymkę i czosnek (nie mieszamy! ) a następnie pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Kiedy zacznie się dobrze redukować dodajemy ocet. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito i dalej gotujemy doprawiając solą,pieprzem,bazylią i jeśli jeszcze trzeba odrobiną octu. Jeśli ktoś ma życzenie można dodać odrobinę chilli. Gorący wlewamy do słoików .Jeśli od razu do zjedzenia to po ostygnięciu do lodówki,jeśli na zimę to Słoiki układamy w garnku wyłożonym gazetą, zalewamy wodą tak by całkowicie pokryła słoiki, doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń