Dania jednogarnkowe

W związku z wojną wypowiedzianą Ukrainie przez Rosję, wielu Polaków stara się aktywnie działać i pomagać naszym sąsiadom. Wyrazem solidarności jest m.in. akcja #cookforUkraine (gotuj dla Ukrainy), która ma na celu pokazanie dramatycznej sytuacji w Ukrainie. Aby dołączyć do inicjatywy, potrzebna jest jednak podstawowa wiedza na temat regionalnych ukraińskich potraw. Choć wraz z sąsiadami stołujemy się podobnie, to jednak te różnice są najbardziej smaczne.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Czym jest akcja #cookforUkraine?

- Jaka jest kuchnia ukraińska?

- Jak zrobić barszcz ukraiński?

- Jakie są najpopularniejsze ukraińskie dania?

- Jakie dania kuchni ukraińskiej przygotować?

 

W Ukrainie, podobnie jak w Polsce, kuchnia różni się w zależności od regionu. Dlatego odwiedzając Krym, zjesz coś zupełnie innego niż podczas wizyty na Bukowinie.

Dowiedz się więc, czym charakteryzują się ukraińskie smaki i w jaki sposób je odtworzyć. Tym bardziej że przyrządzając najpopularniejsze dania kuchni ukraińskiej, możesz obecnie wyrazić swoje wsparcie dla Ukrainy. Wystarczy, że dołączysz do akcji #cookforUkraine.

 

Sprawdź także: Jak zrobić barszcz ukraiński?

Co to jest #cookforUkraine?

Dużą popularnością w internecie cieszy się hashtag #cookforUkraine, czyli w polskim tłumaczeniu #gotujdlaUkrainy. Hasło jest powiązane z akcją, która ma na celu uświadomienie sytuacji wojennej w Ukrainie, wyrażenie solidarności w czasie, gdy została poddana brutalnej, rosyjskiej agresji oraz pomoc dzieciom doświadczającym kryzysu.

Inicjatywę organizuje brytyjski oddział UNICEF-u (Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci). Akcja rozpoczęła się właśnie w Wielkiej Brytanii, gdzie restauratorzy i autorzy książek kulinarnych zadeklarowali, że przeznaczą środki ze sprzedaży swoich dzieł na pomoc dla Ukrainy. Wśród nich jest znana londyńska szefowa kuchni Olia Hercules.

Olia urodziła się w południowej Ukrainie, gdzie spędziła najmłodsze lata. Doświadczenia kuchenne rozwijała zarówno jako główny kucharz w restauracji, jak i pisząc o gastronomii (np. dla magazynu The Guardian). Jest autorką książki „Mamuszka", która trafiła też do polskich księgarni. Obecnie stała się jedną z głównych propagatorek akcji, wraz z Alissą Timoshkiną - autorką tekstów i książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii, pochodzącą jednak z Rosji. Olia i Alissa chcą udowodnić, że przyjaźń ukraińsko-rosyjska jest możliwa.

W jaki sposób dołączyć do inicjatywy #cookforUkraine? Wystarczy, że wybierzesz przepis na ukraińskie danie pochodzący z książki kucharza wspierającego ten projekt (lub po prostu swoją ulubioną potrawę z Ukrainy) i jej zdjęcie umieścisz na swoim profilu społecznościowym z hasłem #cookforUkraine lub #gotujdlaUkrainy. Taki prosty symbol to kolejny znak dla naszych sąsiadów, że uważamy ich kraj za niezależny i z własnymi tradycjami, w tym kulinarnymi. Jeśli zależy ci na wsparciu akcji, możesz również przekazać środki pieniężne lub np. zakupić książkę kulinarną Oli.

Kuchnia ukraińska - charakterystyka

Ze względu na geograficzne położenie Ukrainy, kuchnia tego kraju jest niezwykle zróżnicowana. Czerpie zarówno ze smaków kuchni tatarskiej, żydowskiej, jak również ormiańskiej, litewskiej czy mołdawskiej. Wszystko zależy także od regionu, w którym się znajdujemy. Każdy z nich jest pod wpływem innej kultury, co doskonale obrazuje, jak bogata jest kuchnia ukraińska.

Charakterystyka dań ukraińskich może nieco przypominać nam to, co w kuchni polskiej jest na porządku dziennym. Mowa o ciężkostrawnych, tłustych potrawach, w których króluje śmietana, ziemniaki oraz mąka, ale także kasza. Tradycyjne dania ukraińskie są jednak nie tylko ciężkostrawne.

To przede wszystkim posiłki przygotowywane z naturalnych oraz lokalnych produktów - w kuchni ukraińskiej liczy się łatwy dostęp do składników i ich smak. Da się to zauważyć w wielu domowych restauracjach, a nawet fast foodach, gdzie zjemy dania takie jak ceburieki czy wiatruszki. Wszystkie potrawy przyprawiane są intensywnie ziołami - kminkiem, gorczycą czy koperkiem.

 

Ukraińskie przepisy - barszcz ukraiński

Wybierając ukraińskie przepisy, które można przygotować w domu, koniecznie zróbcie barszcz ukraiński. Być może nie wiecie, ale regionalny barszcz to nie tylko ten bazujący na wywarze z buraków. Jest on najpopularniejszy w Ukrainie, jednak niejedyny.

Wyróżnia się także barszcz zielony, który jest zupą szczawiową oraz barszcz na zimno, czyli chłodnik. Dziś jednak skupimy się na tradycyjnym barszczu ukraińskim - aromatycznym, gęstym i pysznym. Przygotujcie go na bulionie mięsnym, gotowanym na przykład na żeberkach. Jeśli chcecie, by był lżejszy, zróbcie bulion z indyka, jednak pamiętajcie, że tradycyjny barszcz ukraiński jest raczej tłusty.

Do przygotowania barszczu przyda wam się także kilogram buraków, pietruszka, marchew, seler, puszka fasoli, kilogram ziemniaków, 300 gramów kapusty kiszonej oraz przyprawy - liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie, które są niezbędne do zrobienia bulionu. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i cebuli, które należy pokroić w kostkę, powinny być starte na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu będą wyczuwalne i z łatwością zagęszczą zupę.

Starte warzywa usmażcie na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodajcie je do garnka razem z ziemniakami, usmażoną cebulą oraz poszatkowaną kapustą kiszoną. Zalejcie je bulionem i gotujcie to miękkości ziemniaków. Dopiero wtedy dodajcie fasolę i gotujcie zupę jeszcze trochę. Zupę można ozdobić natką pietruszki i kwaśną śmietaną.

 

Potrawy kuchni ukraińskiej - co zjeść na obiad?

Wybierając się do Ukrainy, warto podziwiać nie tylko tereny czy zabytki, ale również poznać smaki tamtejszej kuchni. Które potrawy kuchni ukraińskiej powinny znaleźć się w waszym menu?

  • Solianka - zamiast barszczu ukraińskiego, spróbujcie zupy, która jest popularna w Ukrainie. Jest gęsta, bardzo pożywna, przygotowywana głównie na mięsnym rosole, choć pierwotnie była to zupa rybna. Jej smak zawdzięczamy głównie wodzie po ogórkach kiszonych oraz samym ogórkom, ale także dużej ilości koperku. Dzięki nim zupa jest esencjonalna, kwaśna i bardzo rozgrzewająca.
  • Kruczenyky - drugie danie w kuchni ukraińskiej zwykle opiera się na mięsie wieprzowym, wołowym, baranim bądź też na rybie. Kruczenyky to tego idealny przykład. Można porównać je do naszych zrazów, choć te roladki w Ukrainie są przygotowywane z wieprzowiny. W nadzieniu znajdziemy zaś boczek oraz kapustę. Podawane są z ziemniakami i skąpane w jarzynowym sosie.
  • Syrnyky - na deser koniecznie syr w jednym z najpyszniejszych wydań, a mianowicie w postaci syrnyków. Są podobne do naszych racuszków, jednak bazują na twarogu. W środku znajdują się także rodzynki. Najczęściej podawane ze śmietaną bądź cukrem pudrem i owocami.
  • Kutia - tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, niezwykle popularna w Polsce w okresie bożonarodzeniowym. Do jej przygotowania potrzebna jest pszenica, mak, miód, mleko, ulubione orzechy i suszone owoce.

 

Zobacz: Bliny z łososiem i chrzanowym musem

Kuchnia ukraińska - co jeszcze ma do zaoferowania?

Kuchnia ukraińska to nie tylko barszcz czy kutia. Znajdziecie w niej także inne dania, które z powodzeniem możecie dodać do swojego menu. Ze względu na to, że są to raczej posiłki ciężkostrawne, kuchnia ukraińska nie jest polecana osobom z nadciśnieniem czy otyłym. Idealnym tego przykładem jest bardzo popularna przystawka, jaką jest sało.

Pod tą nazwą kryje się... słonina, którą je się w wersji peklowanej bądź wędzonej. Przysmakiem jest również słonina z czekoladą, co w naszym kraju wydaje się raczej niezbyt zachęcające. Sało może służyć również jako omasta do popularnych pierogów, które w Ukrainie nazywają się warenyky.

Pierogi znajdziemy także pod nazwą pielmieni bądź czebureki, choć różnią się one wyglądem od naszych pierogów. Pielmieni są okrągłe, natomiast czebureki to jeden duży pieróg. Wszystkie te dania można popić kwasem chlebowym, który w Ukrainie jest dostępny właściwie w każdym sklepie. To doskonały napój na lato, charakteryzujący się słodko-kwaśnym smakiem z nutką goryczy.

Jak zatem widzicie, kuchnia ukraińska - choć jest podobna do polskiej - kryje w sobie wiele specjałów, które mogą być dla nas obce. Warto czasem sięgnąć po te przysmaki i lepiej poznać naszych sąsiadów, tym bardziej wspierając akcję #cookforUkraine. Zainspiruj się przepisami i poznaj bliskich ze smakami kuchni ukraińskiej:

 

1. Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Jak zrobić barszcz ukraiński? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Solianka

Solianka

Kuchnia ukraińska - solianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Pielmieni

Pielmieni

Jak zrobić pielmieni? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Czebureki

Czebureki

Kuchnia ukraińska - czebureki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kutia

Kutia

Popularne danie kuchni ukraińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sało

Sało

Popularne dania kuchni ukraińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8755

60 min
20
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1336

30 min
8
15 min
24
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 211

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8