Do góry

Desery Przepis na:

Agrestowe z kawałkami czekolady

Agrestowe z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 1035

Biszkopcik przełożony masą agresywną z dodatkiem masy jogurtowej z kawałkami czekolady, galaretki oraz ptasiego mleczka. A to wszystko wypełnione posypką czekoladową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 1/2szkl cukru
  • 1/3szkl mąki pszennej
  • 2budyń waniliowy
  • 2łyżki soku malinowego
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa agrestowa:
  • 1budyń waniliowy
  • 1galaretka agrestowa
  • 1/2l mleka
  • 4łyżki cukru
  • Masa jogurtowa:
  • 550g jogurtu greckiego
  • 2galaretki agrestowe
  • 150g ptasiego mleczka
  • 1/2tabliczki mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • Posypka czekoladowa
  • Woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz sok malinowy. Suche składniki przesiej i połączyć z masą. Wymieszać. Piec 25min w 175C. Po upieczeniu przecinamy na pół, dolny blat nasączamy.

  2. W niepełnej szkl mleka rozpuścić budyń i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Wylać na biszkopt.

  3. Masa jogurtowa: 2 galaretki rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody, oby dwie w osobnych szklankach. Jedną zostawiamy do lekkiego stężenia a drugą do całkowitego. Ptasie mleczko oraz stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Do jogurtu przekładamy lekko stężałą galaretkę, zmiksować. Następnie dodać kawałki ptasiego mleczka, startą czekoladę oraz kawałki galaretki, wymieszaj i wylej na masę zostawiając odrobinę na górę.

  4. 2część biszkoptu nasączyć, wyłożyć na masę. Posmarować masą i posypać posypką. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń