Do góry

Desery Przepis na:

Beza ze śmietaną i borówkami

Beza ze śmietaną i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 141

Pogoda nie dopisuje, więc możecie osłodzić sobie urlop bezą.

Składniki

  • -3 białka
  • -szczypta soli
  • -150 gram cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ----
  • -400 ml śmietany kremówki
  • -2 tacki borówek
  • -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek.

  2. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.

  3. Miskę z ubitym białkiem stawiamy na kąpiel wodną.

  4. Dodajemy cukier partiami, miksujemy.

  5. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy.

  6. Smarujemy blachę tłuszczem. Na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg ołówkiem (najlepiej od talerza). Stronę z okręgiem kładziemy do dołu blaszki (w ten sposób beza nie będzie miała styczności z ołówkiem).

  7. Wykładamy bezę na blaszkę; możecie użyć rękawa cukierniczego lub zrobić to łyżką.

  8. Pieczemy 30 minut w 120°C, później zmniejszamy temperaturę do 100°C i tak suszymy bezę przez około 1,5h.

  9. Ubijamy śmietanę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wykładamy śmietanę na bezę, a następnie borówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń