Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2986

Dodano: 10.04.2018

Odsłon: 3046

Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą graham, dlatego są zdrowsze od zwykłych.

Składniki

  • (na 8 - 10 sztuk)
  • Mąka pszenna 400 - 450 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 graham 70 g
  • Woda 150 ml
  • Mleko 100 ml
  • Olej 25 ml
  • Drożdże świeże 25 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 3/4 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Mleko do posmarowania 2 łyżki
  • Sezam i czarnuszka do posypania po 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 50 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.

  2. Mąki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, ciepłym mlekiem i pozostałą wodą. Następnie dodać olej, sól i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej wody. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (podwoi objętość).

  3. Ciasto po wyrośnięciu odgazować, zrobić z niego wałek i pokroić na 8 - 10 części, z których uformować bułeczki i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.

    Bułeczki naciąć z wierzchu lekko nożem, posmarować mlekiem i posypać sezamem lub czarnuszką.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 30 - 40 minut. Bułeczki bardzo mocno się nie zapiekają, trzeba więc uważać, aby za mocno ich nie wysuszyć. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek i indywidualnych właściwości danego piekarnika.

    Upieczone bułeczki wystudzić na kratce, a przechowywać najlepiej w lnianym woreczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń