Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki z nadzieniem pieczarkowym.

Bułki z nadzieniem pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 665

Dodano:

Odsłon: 2835

Chrupiące bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym, smaczne, delikatne.

Składniki

  • Składniki na 9 bułek z farszem:
  • mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
  • mleko 300-350 ml
  • jajko kurze 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • pestki z dyni do posypania
  • Farsz:
  • pieczarki 60 dag
  • cebula 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • olej 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.

  2. Wykonanie bułek:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Z ciasta rozgniatamy w dłoni placek do którego wkładamy łyżkę farszu z pieczarek, zagniatamy formułując bułkę. Tak uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 - 30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń