Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki zwykłe

Bułki zwykłe

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 168

Dodano: 17.05.2018

Odsłon: 318

Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna Typ 650 50 dag
  • świeże drożdże 30 gram
  • ciepła woda/mleko 250 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  2. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 20 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń