Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z płatków ryżowych

Ciasteczka z płatków ryżowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4606

Dodano:

Odsłon: 2162

Chrupiące ciasteczka to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie. Bez glutenu.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę rozetrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta i klejąca się masa, która po nabraniu na łyżeczkę nie zmienia swojej formy bez pomocy.

  2. Z masy za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki nieco spłaszczać robiąc na środku wgłębienie, w które wkładać odrobinę marmolady. Ciasteczka układać w 0,5 - 1 cm odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.

  3. Ciasteczka z płatków ryżowych piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 15 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.

  4. Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki razem z papierem, gdyż są dość miękkie i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ciasteczka stają się twardsze i przyjemnie chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń