Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Oreo.

Ciasto Oreo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 3702

Dodano:

Odsłon: 681

Moja Rodzinka kocha Sernik Oreo,który przygotowuje na specjalne okazje,zwłaszcza mój mąż ;-) ale tym razem postanowiłam go zaskoczyć i zrobić coś innego z oreo,i tak powstał oreo cake :-) Samo ciasto jak piekłam powaliło mnie na kolana boskim zapachem unoszącym się w domu,krem może nie należy do tych fit,ale czasem chyba można zgrzeszyć... :-)

Składniki

  • Tortownica 18 cm
  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oliwy
  • 160 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 ciasteczek oreo
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • miękkie masło 130 g
  • cukier puder 100 g
  • krem z ciasteczek oreo
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem,i odkładamy na później,

  2. spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
    Tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,puszczając go na zewnątrz,na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół.godz.po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
    Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciast,nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji.

    Przechodzimy do przygotowania kremu,masło w temp.pokojowej miksujemy na puch,wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,miksujemy,wrzucamy krem z ciasteczek oreo i serek mascarpone ,wszystko miksujemy do połączenia.
    Na spód ciasta wykładamy krem,zostawiając sobie trochę do otynkowania ciasta,wyrównujemy wierzch i przykładamy drugim plackiem,delikatnie dociskając,najlepiej zrobić to w tortownicy,następnie zdjąć obręcz i posmarować górę i boki kremem,a całe ciasto obsypujemy okruszkami z ciasta, górę dekorujemy dowolnie.Ciasto wrzucamy do lodówki na noc,najlepiej smakuje następnego dnia.

  3. Moje ciasto zrobiłam z podwójnej porcji i piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm,u mnie takie małe fi 18 cm się nie sprawdzają ;-)
    Ciasto szybko się robi,jest łatwe i super smakuje,polecam serdecznie ten przepis:-)
    Przepis znalazłam u MyCulinaryCorner-YouTube.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=LV1gSqCXuV0

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 30 czerwca Bardzo smaczny przepis, tym bardziej, że uwielbiam oreo ponad wszystko. Mam tylko pytanie, czy ta gorąca woda nie zetnie jajek? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń