Do góry

Desery Przepis na:

Czereśniowa Panienka.

Czereśniowa Panienka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2489

Dodano:

Odsłon: 697

Torcik ten to nic innego jak kombinacja słynnego rosyjskiego ciasta "Klasztorna Chata",u mnie w wersji torciku z czereśnią,torcik zachwyca wyglądem i jest mega smaczny :-)

Składniki

  • Tortownica 20-24 cm
  • Ciasto:
  • 550-600 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany 18 %
  • 250 g masła lub margaryny
  • 180 g cukru kryształu
  • łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • paczka cukru waniliowego
  • oraz śmietana 18 % do posmarowania krążków po upieczeniu
  • Nadzienie:
  • 1-1,300 kg czereśni lub wiśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru kryształu
  • Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 300 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • Dekoracja:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • parę czereśni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko,wsypać cukry i wymieszać,wrzucić zimne masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki i rozkruszyć w palcach jak na kruszonkę,następnie wlać śmietanę wymieszaną z sodą i zagnieść szybko ciasto.
    Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min.

  2. Do przygotowania ciasta można użyć wiśni lub czereśni,u mnie akurat użyłam czereśni,a więc czereśnie wymyć,pozostawić do obcieknięcia na durszlaku.Wydrylowane czereśnie

  3. przełożyć do rondelka,w soku z 3 łyżkami wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną,do rondelka wsypać cukier (można dać mniej lub więcej,wedle gustu i smaku).
    Rondelek stawiamy na gazie,podczas podgrzewania czereśnia puści jeszcze soku,podgrzewamy do momentu wrzenia i wlewamy rozprowadzoną mączkę ziemniaczaną,gotujemy ok.2 min.mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia.
    Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i dzielimy na 3 równe części.
    Jedną część pozostawiamy na blacie resztę zawijamy w folię i wrzucamy do lodówki.
    Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie,na kształt prostokątu,grubość wedle uznania,u mnie ok.3 mm,następnie tniemy ciasto radełkiem na paski szerokości 8 cm tak plus minus.
    Na środku paska układamy rząd czereśni,

  4. ciasto składamy tak,aby zakryć czereśnie,

  5. następnie przekręcamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą)układamy spiralnie zaczynając od brzegów.
    Ciasto wypiekamy w piekarniku ok.10 min.w temp.200 C do zarumienienia,jeszcze ciepłe wyjęte z piekarnika smarujemy grubo śmietaną,im grubiej posmarujemy tym lepiej przesiąkną nasze placki i nie będą w środku suche,pozostawiamy do wystygnięcia.

  6. Śmietanę i serek wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika wrzucamy do miski i ubijamy razem na puszysty krem,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.

  7. Ubity krem dzielimy na 3 części,pierwszy krążek rozkładamy na talerzu,smarujemy równomiernie kremem,

  8. nakładamy drugi krążek i dociskamy,smarujemy kremem i przykładamy ostatni krążek,torcik tynkujemy pozostałym kremem,boki i górę.

  9. Czekoladę ścieramy na tarce i wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika następnie obsypujemy cały tort,górę dekorujemy czereśniami i wstawiamy do lodówki.

  10. Uwagi:

    Ciasto można rozwałkować cieniej lub grubiej wedle uznania,torcik można robić na tortownicy średnicy od 20 do 24 cm,do zrobienia ciasta można również użyć zamrożonych owoców,po rozmrożeniu odlać sok i już nie dolewać wody,żeby rozrobić z mączką,ciasto wygląda na trudne,ale tak naprawdę jak zacznie się robić,to idzie szybko ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń