Do góry

Przekąski Przepis na:

Delikatna galaretka z wołowiny i niedzielny rosół.

Delikatna galaretka z wołowiny i niedzielny rosół.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 4478

Delikatna, nie tłusta,praktycznie sama się robi.

Składniki

  • marchew,pietruszka,seler mały,por
  • kostka rosołowa knorr, vegeta
  • ziele angielskie i liść laurowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • żelatyna 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • wołowina 0,5-0,6 kg ,najlepiej z łopatki lub udźca
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki , zalać niewielką ilością wody i zagotować.Wodę z szumowinami wylać,mięso wypłukać i zalać ponownie ok,5 litrami wody.

  2. Dodać warzywa i gotować 30 do 40 min..Gdy warzywa zmiękną doprawić kostką,vegetą,solą i pieprzem, tak jak do rosołu i gotować jeszcze 10 min.

  3. Odlewamy potrzebną na obiad ilość rosołu / powinno zastać ok. 3 litrów/ i wybieramy wygotowane warzywa.

  4. Do pozostałego w garnku mięsa i wywaru dokładamy ziele,liść laurowy i gotujemy,aż mięso będzie mięciutkie.

  5. Mięso z rosołu kroimy w małą kosteczkę i rozkładamy do 6 miseczek / ja robię w bulionówkach/.

  6. Do wywaru wciskamy 2 ząbki czosnku i 2 łyżki żelatyny / ja używam wieprzowej /.Całość dołkadnie mieszamy i podgrzewamy /bez gotowania/.Jeśli ktoś lubi galaretę bardziej stężoną to dodajemy 4 łyżki żelatyny.

  7. Wywar przecedzamy i zalewamy mięso.Do lodówki i niedzielna kolacja gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 04 kwietnia 2012 Pomysł super, tylko z takiej ilości mięsa to ten rosół będzie cieniutki, oj cieniutki... Poza tym w tych "szumowinach" jest dużo białka, nie jest to nieczystość. jak się pogotuje, wszystko opada na dno i tylko trzeba ostrożnie zlać po ugotowaniu. To co na dnie z przyjemnością wypije pies.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamelia0559 31 maja 2010 Gdzieś po drodze skasował mi się podstawowy składnik galaretki, czyli wołowina.Około 0,5 - 0,6 kg najlepiej z łopatki lub udźca.Pozdrawiam.kamelia0559

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń