Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Przepis dnia 2018-06-06
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 6991

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 2525

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Składniki

  • 3 kalarepy
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta mielonej chili (lub więcej)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki selera i rozdrobnione ząbki czosnku smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mięso mielone, całość smażymy około 5 minut. Do mięsa dolewamy passatę i wodę, dodajemy chili, cynamon, oregano, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, odstawiamy. Kalarepę obieramy, kroimy na pół i wydrążamy (ok. 1 cm od brzegów). Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową - taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut - do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia, wtedy wszystko ładnie nam się zarumieni. Przed podaniem całość posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 czerwca No i czego chcieć więcej :) Chrupkość kalarepy i to super przyprawione mięsko oraz chili :D
U mnie to penie byłyby dwie łyżki ;)
Pyszne żarełko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń