Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1821

Dodano:

Odsłon: 2434

Lubicie dziczyznę? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcam. Mięso z dziczyzny ma tą zaletę, że pochodzi od zwierząt, które nie są sztucznie dokarmiane. Żywią się głównie roślinami z lasu, więc nie natkniemy się w nim na wszelkie niespodzianki nowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów i nawozów. W dodatku mięso jest bardzo delikatne, smaczne i zdrowe - zdecydowanie chudsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Jeśli Was przekonałam, to zapraszam na pulpeciki z jelenia. Podczas przyrządzania tego dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku.

Składniki

  • Pulpeciki:
  • 400 g udźca z jelenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 25 g masła
  • szczypta suszonego cząbru
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego estragonu
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 350 g brązowych pieczarek
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 150 ml brandy
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 owoce jałowca
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • ½ suszonego rozmarynu
  • ½ suszonego estragonu
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie


  1. Pulpeciki

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.

    Sos

    Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

    Notes

    - Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.
    - Do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezgodny 14 lipca Może jakiś przepis na jagodzianki?Nie szkoda Ci tego rogacza? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca Trochę pracy przy tym jest, ale smak wynagradza wszystko :) Super, pycha :D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń