Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy drobiowe z cukinią i twarogiem.

Przepis dnia 2018-07-28
Klopsy drobiowe z cukinią i twarogiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 2281

Zawsze robiłam te klopsy bez dodatku cukinii a dziś postanowiłam poeksperymentować ;-) wyszły smaczne jak zawsze.

Składniki

  • 11 szt.
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 mała,młoda cukinia
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko M
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,

  2. pierś z kurczaka,myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera(można kupić gotowe drobiowe mielone),do zmielonych piersi wrzucamy twaróg,ścieramy na drobnych oczkach tarki cebulę,przeciskamy przez praskę czosnek,koperek myjemy,siekamy drobno i wrzucamy do blendera,wbijamy jajko,przyprawiamy solą i pieprzem,

  3. krótko miksujemy blenderem i wrzucamy odciśniętą z nadmiaru soku cukinie,całość mieszamy łyżką.

  4. Ręce zwilżamy wodą i formujemy w rękach klopsy,uformowane klopsy kulamy w bułce tartej.

  5. Smażymy na patelni z olejem,do zarumienienia z obu stron na średnim ogniu,dobrze jest przykryć patelnie dekielkiem podczas smażenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.







Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń