Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy sernik królewski

Kokosowy sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 328

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 120 g masła
  • 260 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Kruche ciasto

    Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

    Masa serowa

    Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
    Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wykładamy spód, wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy najlepiej przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 12 czerwca Apetyczny:) Sernika kokosowego jeszcze nie jadłam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń