Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 1222

Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura z cebuli to świetny, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i serów. Ja najbardziej lubię konfiturę z takim domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.

Składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina *
  • 60 ml czerwonego octu winnego
  • 100 g ciemnego cukru brązowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać.
    Dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gotową konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfiturę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

    Notes

    * użyłam wina cabernet sauvignon

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 15 lipca Moja mama robiła podobną ale dawno temu. Wszystkim smakowała. Czas do niej powrócić.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń