Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonej dyni i curry

Przepis dnia 2018-10-06
Krem z pieczonej dyni i curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7718

Dodano:

Odsłon: 2318

Krem z pieczonej dyni i curry

Składniki

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek)
  • 1 cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • spora szczypta mielonej chili (lub więcej)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 3 kromki ulubionego chleba
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń