Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7735

Dodano:

Odsłon: 1321

Kurczak cacciatore

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 200 g małych pieczarek
  • 12 czarnych oliwek z pestkami
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka obieramy ze skóry (oczywiście można to pominąć), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, po chwili żółtą paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do nich umyte pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Dolewamy do tego pomidory, wino, doprawiamy solą i ostrą papryką, gotujemy około 5 minut. Udka rumienimy na patelni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, dodajemy do niego oliwki. Na sosie układamy udka. Jeżeli macie obawy, że oliwki się spalą, możecie włożyć je pod kurczaka. Całość pieczemy bez przykrycia, około 45 minut w 180 stopniach - do miękkości mięsa. W połowie pieczenia udka można odwrócić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 lutego 2017 ChceM <3 Fajne oliwki pojawiły się w biedrze <3 Yhy! Normalnie normalne Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 14 lutego 2017 Coś mnie korci, żeby to zrobić ;)
Tylko czy te oliwki muszą być z pestkami?
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń