Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 431

Jalfrezi to indyjskie curry - kawałki mięsa doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw w sosie pomidorowym. Powstanie tego dania wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie potrawy, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu dnia. Hojnie dodawane chili i aromatyczne przyprawy pozwalały poprawić smak niezbyt świeżego, odgrzewanego mięsa. Obecnie kurczak Jalfrezi jest jednym z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej w restauracjach Wielkiej Brytanii.

Składniki

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 500 g siekanych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1½ cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • chlebki naan/ryż
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń