Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2182

Dodano:

Odsłon: 4424

Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

Składniki

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej *
  • 500 ml passaty pomidorowej **
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g cukinii zielonej
  • 200 ml wody
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • świeża bagietka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
    Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
    ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

    Notes

    - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń