Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 9061

Kto nie lubi malin... to ciasto tak slodkie, rozpływa się w ustach a na koniec krucha beza z nutą migdałową. Ciasto pracochłonne, idealne na każdą okazję.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jajko 5szt
  • Cukier 1/2szkl.
  • Mąka pszenna 1/2szkl
  • Budyń waniliowy 1szt
  • Proszek do pieczenia 1,5łyżeczki
  • Masa malinowa:
  • 0,5kg mrożonych malin
  • 2galaretki malinowe
  • 3szkl wody
  • Masa z mascarpone:
  • 250ml kremówki 30
  • 4łyżki cukru pudru
  • 2łyżki żelatyny( na 1/3szkl gorącej wody)
  • Migdałowa beza:
  • 3białka
  • Płatki migdałowe
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 100g cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25min w 175C.

  2. Masa malinowa. Maliny rozmrażamy. galaretki rozpuścić w 2,5szkl gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny.
    Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.

  3. Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.

  4. Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70min w 140C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń