Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane brokuły

Marynowane brokuły

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 2858

Dodano:

Odsłon: 482

Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

Składniki

  • 1 kg brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 625 ml octu 6%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnkach
  • 2 łyżki białej gorczycy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

    Zalewa

    Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
    Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń