Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny wytrawne

Muffiny wytrawne

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 1667

Dodano: 24.11.2017

Odsłon: 661

Muffinki wytrawne - na pieczywie, z cukinią i serem. Pyszna przekąska lub smakowita kolacja. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. :)

Składniki

  • 3 bułki lub chleb z dnia poprzedniego
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebulka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • mała kostka żółtego sera
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane warzywa, zeszklić.
    Cukinię dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Dorzucić do smażących się cebuli i czosnku, smażyć jeszcze przez około 4-5 minut.

  2. Pieczywo pokroić w małą kostkę, przerzucić do wysokiej miski. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    W miseczce połączyć mleko z jajkami, pietruszką i przyprawami. Dokładnie wymieszać.

    Masą z mleka i jajek zalać pieczywo, dodać starty żółty ser oraz usmażone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
    Formę od muffinek natrzeć niewielką ilością oliwy.
    Masę przed nałożeniem do formy jeszcze raz dokładnie przemieszać. Poporcjować i piec przez około 30 minut.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 listopada To mi się podoba :) Nie samym mięchem człowiek żyje, a te muffinki wyglądają super i zapewne tak też smakują :) Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń