Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet francuski z botwinką

Omlet francuski z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1820

Dodano:

Odsłon: 117

Omlet! Wyjątkowy przysmak prosto z patelni. Banalnie prosty, ale smaczny. Uwielbiam omlety, towarzyszą mi praktycznie codziennie. Pomyślicie pewnie: omlety są nudne! Nic bardziej mylnego. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. Nudy nie ma! Za każdym razem jest pysznie, zdrowo i kolorowo. Kilka chwil i smaczne, pożywne śniadanie gotowe!

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 liście botwinki
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ½ łyżeczki świeżego koperku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
    Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń