Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta jajeczno-sardynkowa

Pasta jajeczno-sardynkowa

Autor: kathleen

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 74

Dodano: 27.08.2011

Odsłon: 6607

Smaczne, kolorowe kanapkowe śniadanko lub przekąska nawet dla raczkujących w kuchni, takich jak ja:) Typowy "przegląd lodówki".

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo, 2 szt.
  • puszka sardynek w oleju, 1 szt.
  • Papryka czerwona, 1szt.
  • ogórek małosolny lub kiszony, 2 szt
  • puszka groszku, ok. 1/2
  • majonez lub gęsty jogurt (grecki), 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, ewentualnie papryka, wg uznania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozdrobnić odsączone z oleju (ale bez przesady) sardynki. Dodać starte na tarce o grubych otworach jajka, pokrojoną drobno paprykę, pokrojone w drobną kostkę i odsączone ogórki oraz odsączony groszek. Dodać majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wg gustu. Dokładnie wymieszaną pastę wstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki się "przegryzły".

  2. Pastę nakładać na ulubione pieczywko i dekorować wg upodobań: plasterkiem ogórka, pomidora, itd.

  3. Proporcje składników oczywiście nie muszą być identyczne; w moim przypadku to było prawdziwe czyszczenie lodówki ze zjadliwych resztek. Gdybym mogła, dodałabym też łyżkę posiekanej drobno czerwonej cebuli lub szczypiorku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń