Do góry

Przetwory Przepis na:

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym.

Portugalskie gruszki Rocha w occie jabłkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 1392

Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

Składniki

  • Składniki na 900 ml słoik gruszek w occie:
  • 450 ml wody
  • 150 ml octu jabłkowego
  • Cukier pół szklanki
  • goździki 3-4 szt.
  • 1 kg twardych portugalskich gruszek "Rocha"
  • 1/2 kory cynamonowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte, obrane ze skórki gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Zalewamy zimną wodą, zakwaszoną sokiem z limonki lub cytryny żeby gruszki nie ściemniały. W między czasie z pozostałych składników sporządzamy zalewę i ją zagotowujemy.

  2. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojone w ćwiartki gruszki i gotujemy w zalewie 5 minut. Studzimy w zalewie.

  3. Ostudzone gruszki układamy w słoikach. Goździki z zalewy usuwamy, a zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy gruszki w słoiku (wyszedł 1 słoik 900 ml). Szczelnie zakręcamy słoiki. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy. Zalewy zostanie połowa, możemy wykorzystać do zrobienia kolejnych gruszek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 czerwca Kiedyś to do tej pychotki używano naszej polskiej bergamotki - ale w mojej okolicy już chyba z 6 lat nie widzę. A szkoda. Takie gruszki to "miodzio". ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń