Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbar pod bezą- ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Rabarbar pod bezą- ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 89

Dodano: 14.05.2018

Odsłon: 352

Ciasto kruche z przesmażonym rabarbarem i bezą.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -2,5 szklanki mąki
  • -kostka margaryny
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -5 żółtek
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa rabarbaru:
  • -400 gram rabarbaru
  • -2 łyżki cukru
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -szczypta soli
  • Beza:
  • -5 białek
  • -1 szklanka cukru
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mieszamy składniki suche, dodajemy do żółtek i margaryny, zagniatamy.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części (wyszło mi około 700 gram ciasta i podzieliłam na części 500 i 200 gram).

  3. Większą część chowamy do lodówki na około godzinę, mniejszą do zamrażarki.

  4. Większą część ciasta rozwałkowujemy między papierem do pieczenia, wkładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę (odcinamy górną część papieru), pieczemy 25 min w 170°C.

  5. Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, odgotowujemy wodę. (Nie chcemy, żeby zrobiła się papka, więc kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, to wyłączamy palnik).

  6. Kiedy rabarbar wystygnie, to wylewamy wodę (jeśli jakaś jest) i dodajemy bułkę tartą, mieszamy.

  7. Ubijamy białko ze szczyptą soli, do ubitego białka dodajemy cukier partiami i nadal ubijamy (teraz w kąpieli wodnej). Kiedy beza będzie ubita, ściągamy z palnika, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  8. Na podpieczony spód wyciągamy rabarbar, na to bezę, a następnie ciasto kruche z zamrażarki, które wcześniej trzemy na tarce.

  9. Pieczemy 45 min w temperaturze 180°C.

  10. UWAGA. Kąpiel wodna- stawiamy miskę (szklaną lub metalową) z ubitym białkiem na garnek z gotującą się wodą. Pamiętajcie, że spód miski nie może dotykać gotującej się wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń