Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada warzywna z szynką i serem.

Rolada warzywna z szynką i serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 831

Polecam bardzo smaczną roladę na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki.

Składniki

  • ziemniaki 2 szt. - trzemy na wiórki
  • marchew 2 szt. - trzemy na wiórki
  • szczypior pęczek pokroić na 2 cm kawałki
  • cebula czerwona 1 szt. pokroić na plasterki (ćwiartki)
  • jajka 2 szt.
  • mąka 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • szynka 6 plastrów
  • ser mozzarella - plastry
  • ser mozzarella wiórki
  • narka pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Starte ziemniaki, marchew, solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściły wodę. Odciskamy z wody, dodajemy szczypior, cebulę, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec, mnie z tego ciasta wyszły 2 placki ciasta o wymiarze 20 cm x 30 cm.

  2. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  3. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru, ja papier ten wykorzystałem 3 razy, upiekłem na nim 2 placki ciasta i podpiekłem gotowe rolady.

  4. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera mozzarella, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines.

  5. Na ułożony ser układamy plastry szynki, plastry szynki.

  6. Posypujemy serem mozzarella (wiórki)i natką pietruszki. I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę.

  7. Zwinięte rolady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy wiórkami sera mozzarella. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Zapieczone rolady wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygną, kroimy w szersze kawałki i zajadamy :)

  9. Zimne także są pysze i świetnie nadają się na przekąski.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń