Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada z golonki po litewsku.

Rolada z golonki po litewsku.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 3899

Dodano: 28.01.2017

Odsłon: 21505

Jest to bardzo smaczna rolada, przepis pochodzący z Litwy. Bardzo smaczna jest również tylko parzona, nie wędzona. Pokrojona rolada w cienkie plastry, podana na kromce swojskiego wypieku chleba, posmarowana cieniutko chrzanem, jest po prostu, PYCHA.

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna 2,1 kg
  • peklosól 36 g - mięso
  • sól 36 g - skóra
  • czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 dag
  • pieprz czarny mielony 5 g
  • ziele angielskie 3 g mielone
  • kolendra 3 g (ugnieciona w moździerzu)
  • gaza 1 opakowanie
  • rękaw do pieczenia
  • siatka wędliniarska
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Golonkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi, zdejmujemy skórę.

  2. Wycinamy kość.

  3. Mięso kroimy w kostkę o wielkości około 3 cm . Skórę nacieramy dokładnie solą, mięso peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godziny.

    (Do pokrojonego mięsa dodajemy peklosól i dokładnie wcieramy w mięso podczas wyrabiania.)

  4. Po tym czasie wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości,stopniowo dodając przyprawy.

  5. Farszem napełniamy wypłukaną z soli skórę golonki.

  6. Następnie zawijamy w gazę i pakujemy do siatki. Robimy wieszak na kij. Wkładamy do lodówki na dobę, aby mięso przeszło przyprawami.

  7. Przed wędzeniem roladę wieszamy w pokojowej temperaturze na 12 godzin w celu osuszenia.

  8. Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny na zrębkach olcha/buk.

  9. Parzenie:

    Przed parzeniem wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy szczelnie z obu stron.Tak przygotowaną roladę wkładamy do wrzącej wody i stopniowo obniżamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza, parzymy 4 godz. w temperaturze 85 stopni Celsjusza.

  10. Prasowanie i studzenie:

    Po wyjęciu rolady z wody, pozbywamy się rękawa do pieczenia do którego była umieszczona, gorącą rolada w gazie, od razu umieszczamy w prasce, ja użyłem praski zrobionej z 2 deseczek i sznurka. Po kilku godzinach jak przestygnie, wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.

  11. Po tym czasie zdejmujemy z rolady siatkę i gazę.

  12. Kroimy i konsumujemy. Bardzo smakuje z chrzanem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 października Robiłam Twój salcesonik. Mój mięsożerca i Tato -Teść - ocenili, że nie ma skali na to, by ocenić jaki dobry. Czas więc i na tę roladę. Do plagiatorka. Wielkie dzięki za przepisy. Kiełbaski też mi wychodzą (podobno) ale ja robię w słoiczkach. Mariolko, czapki z głów przed Tobą! No - jesteś WSPANIAŁA. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń