Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka królewska

Sałatka królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 8872

Sałatka to lekkie i szybkie danie, które może być smaczną przekąską lub po dodaniu odpowiednich składników sycącym posiłkiem. Z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą – są na prawdę wyjątkowe. Wystarczy połączyć kilka składników, zamieszać, schłodzić i gotowe. Moją dzisiejszą propozycją jest prosta sałatka królewska, która będzie odpowiednia nie tylko na lunch czy kolację, ale także imprezową przystawkę.

Składniki

  • 2 słoiki selera konserwowego
  • 200 g szynki wędzonej
  • 200 g sera żółtego cheddar
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 4 jajka
  • Sos
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa, kukurydzę i selera odcedzamy na sicie. Ananasa kroimy w kostkę. Delikatnie w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Tak samo postępujemy z selerem. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń