Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ziemniacza

Sałatka ziemniacza

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 402

originalny austriacki przepis; przystawka do wiener Schitlzla , mielonych oraz smażonych ryb

Składniki

  • pół kilo ziemniaków (najlepiej specjalny rodzaj do sałatek, który się nie rozgotowuje)
  • 2 cebule
  • olej roślinny (słonecznikowy, kukurydziany - wg. uznania)
  • Ocet winny
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie

  2. * Cebulę kroimy na centymetrowe kosteczki

    * Pokrojoną cebulę przekładamy do miski, zalewamy 2-3 łyżkami octu, dodajemy szczyptę soli

  3. * Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plasetrki (grubości około 3-5mm) i dodajemy do cebuli

  4. * Dodajemy olej 4-5 łyżek (jak trzeba, można dodać i więcej)
    * Delikatnie mieszamy, uważając by nie uszkodzić ziemniaków

  5. * Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem


  6. Serwujemy jako dodatek do wszelkiego rodzaju kotletów i smażonych ryb.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń