Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Świąteczny.

Sernik Świąteczny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 4111

Dodano:

Odsłon: 1488

Smaczny,delikatny,super się kroi,z polewą czekoladową pyszota,idealny na Święta :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Spód:
  • duża paczka herbatników maślanych
  • kakao
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sok z cytryny lub aromat cytrynowy do smaku
  • 8 jaj L
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl.drobnego cukru
  • Polewa:
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 1/4 szkl.cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na dnie ułożyć herbatniki,oprószyć je kakao.

  2. Żółtka oddzielić od białek,

  3. białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypać połowę porcji cukru i ubić na sztywną,lśniącą pianę.
    Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą i jasną masę,następnie wlewamy śmietankę,wsypujemy proszek budyniowy i mączkę ziemniaczaną,wrzucamy łyżka po łyżce twaróg i miksujemy krótko do połączenia się wszystkich składników masy serowej.

  4. Do masy serowej wrzucamy ubite białka z cukrem,mieszamy delikatnie drewnianą łyżką,

  5. następnie wylewamy całość na herbatniki.
    Piekarnik nastawiamy na 170 C,na dnie piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z zimną wodą,wstawiamy blaszkę z sernikiem i pieczemy przez ok.1 godz.
    Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
    Gdyby w trakcie pieczenia zbytnio się rumienił,można uchylić piekarnik,i nałożyć na wierzch papier do pieczenia lub folię aluminiową.
    Przestygnięty sernik dekorujemy polewą czekoladową(żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka,roztapiamy na małym ogniu,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,podgrzewamy do roztopienia się cukru,zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę,całość mieszamy do połączenia,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia i dekorujemy sernik).

  6. Polewa po wyjęciu z lodówki jest idealna,nie kruszy się,daje się ładnie kroić.

  7. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń