Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Rosą

Sernik z Rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 8615

Dodano:

Odsłon: 1702

Mój ulubiony,zawsze gości u nas na stole na święta i specjalne okazje.

Składniki

  • Ciasto:
  • ok.300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki)
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3\4 szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy lub aromat
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
  • 0,5 szkl.oleju
  • 1 szkl.mleka
  • Pianka z Rosą:
  • 6 białek
  • 1 szkl.cukru
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na piankę z rosą,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.

    Do miski wbijamy całe jajka i żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje dokładnie,wsypuje cukier waniliowy lub aromat,wlewam olej,oraz budynie rozrobione w mleku,miksuje krótko do połączenia i wylewam na surowy spód.
    Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piekę 45 min.

    Krótko przed upływem 45 min.pieczenia zaczynam ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno,następnie stopniowo wsypuje cukier,miksuje do uzyskania sztywnej piany.
    Po upływie 45 min.otwieram piekarnik,wyciągam blaszkę i nakładam pianę,wyrównuje wierzch i wkładam blaszkę z powrotem do piekarnika,piekę przez 10 min.pamiętając o tym,jeśli przetrzymamy dłużej,zamiast pianki z rosą,powstanie beza.
    Sernik najlepszy jest następnego dnia,najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń