Do góry

Napoje Przepis na:

Sok z kiszonych buraków -samo zdrowie

Sok z kiszonych buraków -samo zdrowie

Autor:

Przepisów i artykułów: 268 Ocena: 6026

Dodano:

Odsłon: 12016

Sok z kiszonych buraków-jest niezwykle zdrowy ,do tego pyszny i wręcz banalny do przygotowanie-polecam gorąco i zachęcam do wypróbowania,zapraszam do zapoznania się z jego właściwościami oraz do przygotowania takiego soku.

Składniki

  • ok 1,5-2kg buraków
  • główka czosnku,
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • przegotowana ciepła woda
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do 5 litrowego słoika wrzucamy obrane i pokrojone w plastry lub kawałki buraki,obrany i zgnieciony lekko nożem czosnek,ziele,pieprz i liście,tak żeby było trochę więcej niż połowa słoika(jak na zdjęciu poniżej),zalewamy przegotowaną jeszcze ciepłą wodą z solą(na litr wody 1 płaska łyżka soli)
    przykrywamy gazą lub chusteczką higieniczną (nie zakręcamy zakrętką),odstawiamy w ciepłym miejscu na 5 dni,codziennie trzeba zamieszać łyżką(nie metalową)

  2. po pięciu dniach przelewamy sok do butelek przez sitko,zakręcamy i trzymamy w lodówce.

    Użyte raz buraczki można ponownie zalać słoną wodą(połową ilości wody) i odstawić do kiszenia. Po paru dniach mamy nową porcję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń