Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9463

Dodano:

Odsłon: 1971

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Składniki

  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 średnie cebule
  • 10 suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki octu śliwkowego (można użyć winnego)
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam na gładki krem, ale Wy oczywiście możecie to zrobić. Użyłam jedynie rozdrabniarki i uzyskałam efekt taki jak na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 grudnia 2018 Swietny sos!naprawde warto jest go przygotowac samodzielnie, juz sobie wyobrazam smak! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2018 Pogoda trochę nie teges ;), ale tym sosem zachęcasz do zrobienia grilla :D
Co prawda można bawić się w domu na elektrycznym lub w kuchence z taką opcją, ale nie ma to jak grill na świeżym powietrzu :)
Sos musi być pyszny i już sobie wyobrażam jedzonko nim polane. Pycha i aby do wiosny :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń